Моят въпрос към Румен Радев е прост - или е с Пеевски и Борисов в далаверата с азерския газ или с избирателите си.

Ilian Vassilev

За пръв път скандалът с подкрепата на Радев за шефа на Булгаргаз Николай Павлов се вдига на президентско ниво. Утре КЕВР безропотно ще вдигне цената на природния газ над 126 лева за МВТч, предприятия ще фалират, хора ще мръзнат, мнозинството български граждани ще страдат, защото няколко души на върха са си разпределили едни "ползи", които са започнати от триото Доган-Борисов-Пеевски и към тях се присъединява със защитата на си президента Радев.
За тези разкрития постоянно се опитват да ме опитомят, включително със съдебни искови, блокирания на сметки, забрана за поява по централни медии и за сключване на договори с фирмите и организациите, които представлявам. Опитаха се да блокират и Алтернативата. И продължават.
Моят въпрос към Румен Радев е прост - или е с Пеевски и Борисов в далаверата с азерския газ или с избирателите си. Няма как да си едновременно добре и с двата лагера и да "балансираш". С корупцията и олигархията няма как да се договаряш. 
Именно за това браво на Лозан Панов че хвърли камък в блатото. 
Бездействието също е активна позиция, особено когато прикриваш схеми, за които вече пишат и руски медии, че има сделка, от която няколко души печелят, за да се продава азерския газ в Италия и да не се използва у нас за да конкурира руския газ и да намалява цените.
Мълчат и си мислят, че скандалът ще им се размине. 
Е, азерският газ и пропуснитети ползи/инкасираните щети на стойност между 300 и 450 милиона лева, вече е тема на президентската и парламентарната предизборна борба. Самият факт че централните медии не смеят да засегнат темата означава само едно и то се заключва в признанието на Румен Радев че няма как да не сме зависими от Русия. Има как, няма желание. Превърна се в поредния президент който предпочита да бъде с удобството на властта, но не да разчисти авгиевите обори на задкулисието и зависимостите, по които изтича огромно национално богатство. Имаме алтернативата на всичко, което внасяме от Русия и на природния газ, и на нефта, и на ядреното гориво. Ако утре прекъснем всички договори с Русия, можем да оцелеем без никакъв проблем. Но всички тези енергийни стоки подхранват най-значителните корупционни парични потоци, които държат в плен огромна част от политическия и бизнес елит, вече и президента Радев. Именно за да имаме механизми за контрол върху тези зависимости и начин за ограничаване на екстремни залитания е важно той да не спечели на първи тур следващите избори. Защото ще получи мандат и влияние, които само ще задълбочат неговите зависимости.

Фейсбук

снимка : plovdiv-online.com