МО допуснало нарушение при поръчка за 71 млн. лв.

Ръководеното от министъра на отбраната Николай Ненчев ведомство е допуснало нарушения при откриването и провеждането на обществена поръчка за доставка на горива на стойност 71 млн. лв., без ДДС. Това става ясно от заповед, с която процедурата е прекратена преди три седмици, съобщи БГНЕС. Провалената поръчка бе обявена в края на месец юли. 

Миналата събота Министерство на отбраната е обявило повторно поръчката за доставка на горива по пет обособени позиции. Разчетите показват, че сумата от 71 млн. лв. ще осигури горива за нуждите на Българската армия за една година. Военната авиация има нужда от доставката на 17,6 млн. литра авиационен керосин, става ясно от документацията. Прогнозната стойност е 29,3 млн. лв. Срещу 7,6 млн.лв. армията очаква да закупи 4,5 млн. литра автомобилен бензин. Предвижда се още закупуването на 5,9 млн. литра дизелово гориво на стойност 9,8 млн. лв. Армията планира да закупи и 7,9 млн. литра газьол на стойност 13,2 млн. лв. С 10,7 млн. лв. военните планират да купят и 6,4 млн. литра специално дизелово гориво за плавателни съдове. 

БГНЕС припомня, че миналата седмица Министерство на отбраната обяви повторно и обществена поръчка за закупуването на 10 нови и 10 рециклирани автобуса, които са предназначени за превоз на военнослужещи. Повторното обявяване на процедурата за 3 млн. лв. се наложи отново заради опорочаване на документация при първоначалното обявяване на търга за закупуване на автобуси.

http://www.segabg.com/