Мутрата се произнесе с голямо уважение към рашизоидните си подобия

Иво Инджев

В ГЕРБ делят онези, които протестираха заедно срещу тяхното правителство на такива, заради които по-скоро биха си отрязали ръката, отколкото да преговорят (по израза на Делян Добрев) и на сериозни хора, с които би се работило по-добре и заслужават  голямо уважение (Бойко Методиевич). https://offnews.bg/politika/borisov-s-vazrazhdane-bi-se-rabotilo-po-lesn

“Сериозните хора”, според последния, са същите, които неспирно вееха знамената си на протестите срещу неговото правителство. Нямаше по-сериозно и нахално афиширани партийци на тези демонстрации. Те бяха единствената партия, която натрапваше символиката си. 

С реверанса си към партията на Копейкин собственикът на ГЕРБ предприе днес в Стара Загора първата крачка на лидер на значима парламентарно представена партия към изваждането от изолация на рашизоидната формация.

Не е просто ласкателство с цел заемане на позиция за преговори за формиране на управляваща коалиция. Тя не би трябвало да се случи, ако се приемат насериозно клетвите на “сериозните хора” , че биха управлявали само самостоятелно. 

Методиевич прави нещо повече. Той демонстрира, че с крайния рашизъм в България е възможно взаимодействие от “евроатлантически позиции”, стига рашистите да пожелаят, а не да повтарят в транс, че са готови да властват само сами.

“Сериозните хора”, мотивирани от задачата да обслужват рашисткото влияние в България, могат да решат утре, че ще продължат ще се кланят на Москва, но и ще склонят да взаимодействат с побратимите си от ГЕРБ, които ги оценяват високо и заявяват, че могат да се сработят “по-добре” (по-добре от кого и от коя партия, не стана ясно от тази гербаджийска класация).

След като самият вожд на ГЕРБ, чиято дума е закон в партията, ги определя като “сериозни хора”, без ни най-малко да са си променили рашистките си приоритети, значи хората на Копейкин могат да се смятат за годни за употреба във властта.

Призовавам колегите, които ги интервюират, да ги питат дали споделят мнението на шефа си за фашизоидите като “сериозни хора”.

Ще бъде интересно да се види как постоянните говорители на партията Тома Биков, Томислав Дончев, Даниел Митов и прочее десни ръце на началството могат да обосноват мнението му за “сериозните хора”, които най-сериозно искат да преориентират България към Москва. И да кажат съгласни ли са, че се работи по-добре с гражданите за евразийско рецидивиране на България

За уважението на собственика на корпорацията ГЕРБ към “сериозните хора” с руските приоритети можем да не се съмняваме като напълно автентично и от сърце, но гореспоменатият каза и нещо невярно по същество и в неговата конкретика. Заяви, че Росен Плевнелиев  бил неутрален.

Ще ми се да беше вярно, но не е, уви. И без да членува в ГЕРБ моят някогашен приятел се изяви многократно в медиите като последователен защитник на политиката на партията и лично на нейния собственик. 

Доколко Соломон Паси е “неутрален” и как това определение пасва на Паси като на политик добре известна реторика и практика далеч от всякакъв неутралитет, оставям на информараната аудитория сама да прецени.

Това, което мога да пресметна и сам, е фактът, че да си “неутрален” не те прави качествен участник в политически процес, а импотентен такъв. Не е комплимент.

След Кирил Петков всеки би могъл да бъде премиер, рече също бившият телохранител на Живков, за когото именно важи това определение: след като една мутра може да стане премиер и да командва държавата толкова години с милиционерското си образование и манталитет, наистина всеки нахалник би могъл да се кандидатира да го имитира.