Мюфтия: Жените трябва да бъдат обрязвани, за да няма разврат по земята, за да няма разврат по земята

Призивът на Исмаил Бердиев от Дагестан предизвика възмущение в Русия

"Всички жени трябва да бъдат обрязвани, за да няма повече разврат по земята", заяви пред руската агенция Интерфакс Исмаил Бердиев, мюфтия в населената преобладаващо с мюсюлмани република Дагестан.

Бердиев, който оглавява Духовното управление на мюсюлманите в република Карачаево-Черкесия (Северен Кавказ), защити практикуването на обрязването "за ограничаване на женската сексуалност".

Photo published for «Чтобы не было разврата». Муфтий Северного Кавказа заявил, что нужно обрезать всех женщин на земле

Мюфтията се изказа ден след като бе огласен доклад на руската неправителствена организация "Правовая инициатива", който твърди, че в последните години хиляди жени в Русия, и най-вече в Дагестан, са подложени на обрязване.

Изявлението на Бердиев предизвика остро възмущение в руските социални мрежи. Много потребители заклеймиха тази "варварска практика" и призоваха "жените да не бъдат третирани като добитък".

Думите на мюфтията предизвикаха различни официални реакции.

Руското министерство на здравеопазването осъди призива му: "Обрязването е осакатяваща практика и не бива да се приема като нещо положително", заяви пред Интерфакс говорителят на ведомството Олег Салагаев.

"Женското обрязване няма доказана профилактична стойност, а алтернатива на тази процедура от гледна точна на запазването на целомъдрието и честта на девойките трябва да стане правилното семейно възпитание", каза и Генадий Онишченко - съветник на руския премиер Дмитрий Медведев и бивш шеф на руските санитарни служби.

"Не е нужно всички жени да бъдат обрязвани, православните, например, не са развратни", увери православният свещеник и блогър Всеволод Чаплин, известен със спорните си изявления.

Самият Бердиев, от когото тръгнаха коментарите, уточни, че са го попитали практикува ли се обрязване на жените, на което той отговорил, че има такова нещо в Дагестан, но това е обичай, а не според шериата.

Обрязването, на което по данни на ООН са подложени над 200 милиона жени по света, не е официално забранено в Русия.

http://big5.bg/