Надежда Нейнски: България защити националния си интерес. Целта на "фоновия шум" беше да не се вдигне ветото

Целта на "фоновия шум" бе да не се случи това, което се случи - да не бъде вдигнато ветото за еврочленството на Северна Македония. България защити националния си интерес. Геополитиката определя вътрешната политика в България. Най-големият риск е да изпаднем в сивата зона на ЕС и да не участваме във важните решения, а само да ги изпълняваме.

Това заяви пред bTV Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи. 

По думите й има два ключови въпроса, които са останали в основата на това решение на българския парламент - проектозаключенията на Съвета на ЕС, в които е записано, че първата междуправителствена конференция ще се състои след като македонците включат българите като държавотворен народ в конституцията си, а второто - включването на Договора за добросъседство от 2017 г. в преговорната рамка. 

 

"Подписването на двустранния протокол всяка година предполага да се следи как тези неща се изпълняват", обясни още Нейнски. 

"Част от колегите ми в политиката в желанието си да легитимират решението си казват, че в РСМ има огромна съпротива срещу това предложение, което значи, че е изцяло в полза на България. Това е предложение на целия ЕС, не на Франция. И то не е сондаж. Няма как да е оферта, която да започнем да дискутираме. Това е съгласувано предложение, което България одобри. Не е само в наш интерес, а в интерес и на двете страни. Дава възможност в района да има стабилност, взаимно доверие и сигурност", допълни тя. 

По думите й ако в Скопие отхвърлят предложението, това няма да е добър развой за РСМ. Тя призова партиите в западната ни съседка внимателно да се запознаят с предложението. 

"Северна Македония кандидатства и изпълнява определени ангажименти. Надявам се, че ще се запознаят с предложението и няма да го отхвърлят", посочи Нейнски.

Бившият външен министър очаква продължаването на договора с "Газпром" да бъде тема на нови преговори за съставяне на правителство. 

"България има нужда от реформаторско проатлантическо мнозинство. Дали такова е възможно в рамките на този парламент, предстои да видим. Но такова е нужно, защото ни предстои вземането на важни решения. Войната в Украйна не е просто инвазия, а заявка за нов световен ред. Върнете се към писмата на Путин до НАТО и САЩ. В тях по същество се съдържа желание за нови зони на влияние. Колебливото поведение на българската държава рискува да я постави в сивата зона. В Европа в момента ще се вземат важни решения за енергийната политика и войната в Украйна и ние можем да се окажем извън тях", посочи Нейнски.

https://frognews.bg/novini/nadejda-neinski-balgariia-zashtiti-natsionaln...

Tags: