Над 20 000 на митинг в подкрепа на опозицията в Москва

Снимка meduza.io

Машинациите на властите и отказът им да регистрират независимите кандидати за участие във вота за депутати в местния парламент извадиха днес в Москва хиляди протестиращи в подкрепа на опозицията.

Московската полиция засили охраната в района на проспект „Акад.Сахаров“, десетки служители на спецчастите, гвардията и полицията дежурят по периметъра на оградената територия, където са монтирани скенери и металдетектори, образуваха се безкрайни опашки. Организатор на протестната акция е Либертарианската партия на Русия, която анонсира, че този митинг е за равенство пред закона и против длъжностните престъпления, предаде агенция Интерфакс. До вечерта беше спряно движението на автомобили в тази част на столицата.

Според официалната информация на полицията участниците в протеста са били не повече от 12 000 души, но организацията „Белият брояч“ докладва за 22 500 души, съобщи сайтът „Медуза“. Цитиран е опозиционният политик Алексей Навални, който постави ултиматум – ако през следващата седмица не бъдат регистрирани и допуснати до изборите всички кандидати, в събота, на 27 юли митингът ще бъде пред кметството в Москва. ЦИК определи това като натиск.

По време на демонстрацията са задържани няколко души, един е със счупена от полицаи ръка. Организаторите са раздали свирки на протестиращите, за да могат да освиркват властта. Тълпите скандираха „За свободни избори!“, след като участничка даде идеята за създаване на единно народно движение със същото име.

На 15 и 16 юли районните изборни комисии отказаха регистрация на всички 57 независими кандидати. На 14 юли в Москва се състоя неразрешен протест във формата на масова среща на тези кандидати с избиратели. Същия ден участниците разпънаха палатки за нощна стачка, но полицията разчисти терена пред изборния комитет, задържани бяха 25 души.

Изборите за членове на Московския градски парламент са насрочени за 8 септември. Всички 45 депутати ще бъдат избрани от едномандатни райони, гласуване по партийни листи няма да има.

https://offnews.bg/sviat/nad-20-000-na-miting-v-podkrepa-na-opozitciata-v-moskva-707635.html