Най-големият данък у нас е данък "работник" - 53%

В ковид-кризата сивата икономика е намаляла

 

Сивата икономика в България намалява до 21,5%, обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Все още обаче сивият сектор у нас остава доста над средноевропейските нива, които са между 10 и 15%, посочиха от работодателската организация на форум за неформалната заетост.

"При този размер на сивата икономиката и при 40% преразпределение на БВП през бюджета, щетата е 10 млрд. лв. по-малко приходи в бюджета. Изчисленията на АИКБ сочат, че 2.5 млрд. лв. повече приходи ще има, ако само с 5% се намали сивата икономика, което е напълно постижима цел", заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

Изследването на АИКБ за сивата икономика показва, че най-често срещаните й проявления са недекларираният труд и плащането в плик. "Има обективна причина за това - у нас най-високият данък е данък труд", каза Велев, имайки предвид разходите за осигуровки и данъци, които се правят от работадателите и работниците. Сметките на АИКБ показват, че "данък труд" или данък "работник" у нас е 53,25% за най-масовата трета категория работещи. "Това означава, че за да получи един работник нето 100 лева, предприятието трябва да плати 53.25 лв. данъци и осигуровки", посочи Велев.

 

На този фон се очаква силно неводолство от страна на работодателските организации от вдигане на минималната заплата до 700 лв. през 2022 г., както и от увеличаването на максималния осигурителен доход от 3000 лв. на 3450 лв. Тези две промени бяха договорени тези дни от четирите политически сили в евентуално ново правителство - ПП, ИТН, БСП и ДБ.

От АИКБ изразиха недоволство и от последните законодателни промени, свързани с пенсиите, които са откъснали връзката между осигурителния принос и размера на пенсиите - повече от половината от пенсионерите вече ще получават еднакви пенсии, независимо от осигуровките, които са правили, докато са работели.

„Явлението „пари в плик“ винаги е предизвиквало гняв в мен, защото тази порочна форма на заетост лишава работниците от техните права, засяга производителността и качеството на труда, отразява се негативно върху бюджета и пенсионната система“, заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, който също участва в дискусията.

Според Донев една от причините за намаляване на сивата икономика са ковид-помощите за бизнеса. "Подкрепата в ковид-кризата повлия за изсветляването на недекларираната заетост. Защото мерките за запазване на заетостта и доходите и за подкрепа на бизнеса са ефективни и приложими само за онези сектори от икономиката, които се развиват на светло“, заяви Донев.

Най-големият данък у нас е данък "работник" - 53% | СЕГА (segabg.com)