Най-сетне: СМЕНЯТ ШЕФА НА РОДНИЯ БИГ БРАДЪР

Grigor Lilov 

Правителството предлага за уволнение Цветан Китов - председателя на държавна агенция „Технически операции (ДАТО). В мотивите се сочи „накърняване на престижа на Агенцията”
Еврика! Кабинетът откри топлата вода! Не го казвам иронично! Защото предишните кабинети дори не искаха да я открият. 
ДАТО е родния Биг Брадър. 
Тя подслушва и следи онези, които  нарушават или ще нарушат закона, както и неудобните на властта лица. ДАТО може да нахлуе в дома ви и да го обискира докрай, да монтира в него всякакви следящи и записващи устройства, без дори да узнаете. ДАТО ще увисне на компютъра ви, на джиесема ви, на мейла ви, на съответните устройства на ваши близки и приятели. ДАТО може да контролира всяка ваша крачка – навсякъде.
Дори и без никакви законови основания. Казвам го като потърпевш. 
По принцип съдилищата никога не са отказвали и не отказват на ДАТО-ДАНС такива разрешения. Естествено! ДАТО има повече от достатъчно компромати за всички служители на Темида. А и не само за тях, а и за всички политици и големи бизнесмени. Колко му е да ги подхвърлиш на медиите... 
.
За първи път се „запознах” със служителите на тази структура преди много, много време – няколко години след началото на прехода. Тогава, когато с жена ми подготвихме и написахме така нар. „Бяла книга на прехода” (вече е изминал четвърт век, а тя продължава да е строго секретен документ на всички изредили се досега правителства и следователно невъзможен за публикуване). 
Тогава ДАТО се наричаше БОИ - Бюро за оперативно издирване. Неговите момчета и девойки, чичковци и лелки, баби и старци въобще не могат да бъдат заподозрени като ченгета. Те вършат задачите си според случая - с остригани до голо глави, с татуировки по тялото и обици по носа, с пънкарски дрехи, или пък като уморени жени с пазарски чанти и пийнали мъже. В друг случай се превръщат във вехти-вехти клошари и изпаднали просяци, или приемат образа на нафукани млади бизнесмени с маркови костюми и очила, на техни елеганти и сексапилни сътруднички и секретарки.
На фона на огромния натиск и много сериозните заплахи за смърт, които получихме и получавахме, би трябвало да ни пазят, както съобщиха тогава медиите за уж пазените в тайна имена на авторите на четивото с разкрития за прехода. Нищо подобно – денонощно тези служители ни следяха, за да фиксират евентуалните ни убийци като компромат, с който после да притиснат и вербуват поръчителите им.  
.
Готвеното освобождаване от поста на Цветан Китов най-вероятно е мотивирано свързано с масовото подслушване на хора от протестите миналото лято и есен, което нашумя по света и предизвика реакцията на партньорите ни. 
Навремето, след БОИ структурата (ДАТО) беше Специализирана дирекция „Оперативно-технически операции”. После дирекцията беше извадена от състава на МВР, превърната в Агенция и подчинена пряко на Министерския съвет. 
Цветан Китов стана неин шеф по времето на кабинета Орешарски. Следващият кабинет на Бойко Борисов запази поста му. Пожарникарят от Банкя декларира, че има пълно и безусловно доверие на пожарникаря Цветан Китов.
*** Цветан Китов е инженер от Висшия институт на МВР и инженер по електроника от Техническия университет в София. 
В началото на кариерата си е работил в Столичната дирекция „Пожарна охрана”. 
После е изстрелян в комунистическия Биг Брадър на ДС – звеното за "специални операции” и продължава кариерата си пак там при демократическия Биг Брадър: дирекция „Оперативно-техническа информация” и в главна дирекция „Национална служба за сигурност” – МВР. От 2008 г. е директор на специалната дирекция за подслушване, следене и др. особени мероприятия (в ДАНС). Когато я преобразуват в специализирана дирекция в състава на МВР, той запазва поста си. Когато създават ДАТО, (Държавна агенция за технически операции) той поема Агенцията като неин шеф. ***
Освен това фигурата на Китов се спряга и като човек на библиотекарския кръг на хора от спецслужбите, тясно свързани със Сараите и Москва.
.
ДАТО като Агенция се роди непосредствено след скандалите с подслушването от първия кабинет на ГЕРБ – вкл. и чрез така нар. наречените „цецомобили” (оборудвани със специална апаратура.) Във връзка с този логично за родните условия се проля и кръв. И онзи, „който трябваше да загине” - загина, а покрай него и други.
По този повод преди 8 години и 1 месец съм пуснал пост за една мътна смърт на един експерт и една предстояща в бъдеще смяна на властта с нова - по споразумение между различни крила на мутренската групировка СИК - в ГЕРБ и БСП 
(бел.: от вече публикуваните стенограми на Политическия консултативен съвет при президента по повод обсъжданията какво да се прави при започналия фалит на Корпоративна банка се вижда, че по онова време - лятото на 2014 и на онези протести, ГЕРБ, БСП и ДПС са се споразумели и за оставката на премиера Орешарски през есента).
Очаквано делото за подслушващите автомобили приключи с оправдаване на министъра, делото за автомобилната катастрофа и смъртта на експерта беше смачкано. Като виновен за верижната катастрофа с един ТИР и три автомобила - 2 души убити и 3 ранени беше посочен шофьорът Георги Аджов (на Форд Ексорта). Той получи, макар и посочен като виновен за 2 смърти и ранени само  35 месеца затвор - условно! (по съкратена съдебна процедура). А за шофьора, който се оказа фантом на действително виновния ТИР четете в онзи пост, който давам:
https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/451355561647055:0
Фигурата на Цветан Китов е разгледана и в моите книги. 
Пак по този повод – Биг Брадър в навечерието на Коледа 2018 и  зулумите на третия кабинет на Бойко Борисов пуснах пост за онова, което ще последва с негласното одобрение на всички тогавашни политически сили 
ЧЕСТИТА ВИ "1984 ГОДИНА"!
**** Не е грешка! Един парламентарен избор ни връща към сюжета в прочутата едноименна книга на Оруел
Контролът върху подслушването в България (ръководството на специализираното Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства) ще се осъществява от институция в състав от: 
- инженер, 
- физкултурник, 
- лесничей, 
- щатен служител на бившата Държавна сигурност 
- и един-единствен юрист.
Това гласува парламентът. Реши го практически единодушно. 
...
Честита ви "1984 година" (по книгата на Оруел)