Намесата на ФБР стопи преднината на Клинтън до 1 пункт

Изненадващата намеса на ФБР в казуса с имейлите и частния сървър на Хилъри Клинтън само десетина дни преди президентските избори в САЩ стопиха преднината ѝ пред Доналд Тръмп до само 1 пункт. Това сочи последното социологическо проучване, поръчано от "Вашингтон пост" и телевизионната мрежа Ей Би Си, цитирано от Дневник.

И други допитвания отчитат намаляване преднината за Клинтън и на шансовете ѝ да спечели изборите, но това е с най-стряскащия за демократите резултат.

За кандидата на демократите биха гласували 46%, а на републиканците - 45%. Това са данни при въпрос, включващ и кандидатите на либертарианците и на зелените. Когато въпросът е за избор само между Клинтън и Тръмп, тя води с 49 срещу 46 процента, което е в рамките на статистическата грешка.

Решението на директора на ФБР Джеймс Коми от петък да поднови разследването, без да даде подробности за какво изобщо става дума, може да се окаже т.нар. октомврийска изненада - събитие, което решително да повлияе на избора на гласоподавателите.

Анализът на данните на проучването показва, че разследването е мотивирало колебаещите се симпатизанти на републиканците - и то предимно белите - да застанат зад Доналд Тръмп. Всеки трети от предполагаемите избиратели е казал, че новината е намалила вероятността да гласуват за Клинтън, но 63% отговарят, че тя не им влие, а 2% - че ги е убедила да гласуват за нея.

Ядрата на двете партии се сплотяват с наближаването на 8 ноември - подкрепата сред републиканците за Тръмп се е повишила за седмица от 83 на 87 процента, което е почти изравнен резултат на Клинтън сред демократите (88%). През последните дни повече избиратели, определящи се като независими, са започнали да преминават в лагера на Тръмп, отколкото в този на Клинтън.

Тя остава категоричен лидер с 18 пункта в отговорите на въпроса за това кой е квалифициран да стане държавен глава (54 срещу 36 пункта).

Но Клинтън бързо е изгубила убеждението на избирателите, че по-добре разбира проблемите на хора като тях и днес преднината ѝ пред Тръмп е само с 6 срещу 43 пункта. В началото на септември сред предполагаемите избиратели тя водеше с 8 пункта, а сред всички пълнолетни американци през август този показател бе 20 пункта.

Дебатите около действията на ФБР се завъртяха по-скоро около личността и мотивите на шефа на ФБР - бивш зам.-министър на правосъдието на САЩ в републиканската администрация на Джордж Буш.

Според източници на "Уолстрийт джърнъл" на компютър, използван от близката до Клинтън съветник Хюма Абедин и съпруга ѝ - скандалният бивш конгресмен републиканец Антъни Уийнър, има около 650 000 съобщения от електронна поща. Проверката дали сред тях вероятно има хиляди, свързани с частния сървър, използван от Клинтън, докато бе държавен секретар на САЩ, показва предварителен анализ на метаданните. Но имейлите обхващат години наред и ще отнеме най-малкото седмици, а вероятно и месеци, за да се изясни дали сред тях има работни съобщения, колко от тях са нови, колко се дублират с вече известното на ФБР и дали има сред тях поверителна или секретна информация.

Коми наруши неписаното правило на министерството на правосъдието, което в САЩ съвпада с Главната прокуратура, да не се предприемат разследвания срещу водещите претенденти за Белия дом 60 дни преди изборите, за да не бъде обвинена администрацията, че се опитва да влияе на вота.

В едни от най-драматичните избори за президент в САЩ от десетилетия насам има и солидна група избиратели, на които последните събития няма как да повлияят - 21 милиона души вече са пуснали бюлетината си по пощата и в ранното гласуване в няколко щата.

http://kafene.net/