Напрежението расте! Майките зоват: Елате пред НС, подкрепете ни. Хора започнаха да се стичат

Елате пред страничния вход на НС от към „Дондуков“, подкрепете ни. Този призив отправиха майките от „Системата ни убива“. Някои от тях са в парламента близо до входа и не искат да мръднат оттам, докато не получат оставката на премиера Бойко Борисов. Някои медии вече се оплакаха, че не ги допускат до мястото. Хората започнаха да се събират. Полицаи също се струпват и ограждат входа на НС с полицейска лента.

.

.

17.30 ч.

 

В този час затруднено остава движението в района на така наречения “Триъгълник на властта”, където продължават да се стичат граждани, в подкрепа на блокираните в Народното събрание протестиращи.

 

В час пик в центъра на столицата има колони от автомобили.

 

Под прозорците на властта десетки скандират “Оставка”.

 

Има изключително засилено полицейско присъствие.

 

17.00 ч.

 

"Мой дълг е веднага да дойда тук. Призовах и в социалните мрежи всички българи, които се чувстват съпричастни за бъдещето и настоящето на Отечеството. Два месеца и половина сме по площадите и искаме безапелационно оставката на Борисов, разпускането на НС и оставката на главния прокурор. Не се страхувайте, идвайте възможно най-бързо тук на бул. "Дондуков", за да се съберем и днес да получим дълго желаната оставка на това престъпно управление", посочи ген. Димитър Шивиков.

 

 

 

 

16.44 ч. .

 

Към момента гражданите са блокирани вътре в сградата. Те нито могат да я напуснат, нито пък да разговарят с политическите партии.

Протестиращите пък блокираха движението в района на бул. "Дондуков", където продължават да се стичат десетки граждани в подкрепа на майките от "Системата ни убива". Такъв призив бе отправен както от тях, така и от "Отровното трио".

 

Малко преди 16.30 ч. жена легна на булеварда под прозорците на властта и заяви, че умира, информираха от БГНЕС. Тя сподели пред гражданите, че живее с пенсия от 186 лева и категорично заяви, че "ножът е опрял до кокал".

 

На място бе извикана и линейка, но жената отказа да и бъде оказана лекарска помощ.

 

.

Снимка: БГНЕС

 

.
Снимка: Фрог Нюз

 

Беше забелязан главният секретар на МВР Ивайло Иванов да се изнизва на прибежки. Хората започнаха да скандират: "Оставка".  На място бе докаран и буса за лицево разпознаване. В знак на възмущение и безсилие пенсионерка легна на паветата пред НС. Тя се обърна към управляващите и Борисов: „Продажници. Вижте докъде ни докарахте – да ви презираме. Разграбихте държавата. Дава ми 50 лева. Той знае ли какво прави с нас. Как не ги е срам“. Жената обясни, че не се чувства добре. Тя отказа на лекарите от спешна помощ да я прегледат с краткото: "не ме пипайте. Искам да умра тук!".

.

 

По-рано днес протестиращите жени поискаха също така оставките и на депутатите. Скандираха и „Оставка“.  Председателят на парламента Цвета Караянчева нареди НСО да ги изведе навън протестиращите. В свой призив през Фейсбук майките написаха:

 

ПОДКРЕПЕТЕ НИ СЕГА! От 10:00 протестиращи от “Системата ни УБИВА”, “Изправи се”, Орлов град и палатков лагер “Ректората” сме в деловодството на НС и отказваме да напуснем сградата, докато Бойко Борисов не подпише декларация, че си подава оставката и е съгласен и подкрепя исканията на протеста, или всички депутати не подпишат подобна декларация.

 

С нас има и човек с тежки увреждания. Отказан ни е достъп дори до тоалетната ... А в момента се подготвя изхвърлянето ни от обществена сграда, до която всеки един гражданин на тази територия би трябвало да има право на свободен достъп! Решени сме да останем до получаване на оставката на кабинета Борисов 3! НО СЕ НУЖДАЕМ И ОТ ПОДКРЕПА ОТВЪН!

Моля, елате пред страничния вход на НС от към Дондуков (входа на деловодството) за да ни подкрепите!

 

.
Снимка: БГНЕС

https://frognews.bg/novini/maikite-zovat-elate-pred-stranichniia-vhod-ka...