Напушено ченге продава дрога на пост пред РПУ

Напушено ченге продава дрога на пост пред РПУБрутални случаи на полицейска корупция, разкрити от дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, представяме в поредицата „Лов на корумпирани“.

В предишната част разказахме как само в рамките на месец двама полицаи от софийското Първо РПУ първо бяха наградени, че са задържали измамници с кредитни карти, а после самите те бяха уличени, че източват през банкомати чужди пластики.

Днес четете за ченге от Стара Загора, което се дрогира и продава наркотици, докато седи на пост пред входа на областната дирекция в града.

Данаил Василев Петров бе единственият полицай в българската история, който запази отлично настроение, въпреки че бе закопчан с белезници и арестуван заради драстичен случай на корупция.

Младият служител дори не помръкна, след като го задържаха в момент на наркосделка пред самото полицейско управление в Стара Загора, защото бе доволно напушен с марихуана.

Следобед на 21 май 2010 г. Данаил Петров - полицай трета степен, категория Е, в група "Охрана на масови мероприятия" в ОДМВР, току-що бе застъпил на пост номер 1. В тази функция в армията се охранява знамето на бойната част. Макар и в мирно време, задачата на младия служител бе не по-малко отговорна. Той трябваше да пази входа, сградата и паркинга на областната дирекция на полицията.

Точно там обаче, на пост номер 1, Данаил от месеци съвместяваше с охраната и някои търговски функции. Както си пазеше сградата, той пласираше и наркотици,  като предлагаше всеки път хероин, амфетамин и марихуана, от която припалваше и той.

Тази система на охрана функционираше успешно месеци наред, докато един ден в дирекция "Вътрешна сигурност" в София не пристигна анонимен сигнал, според който същият този полицай е пристрастил към наркотици малолетната си приятелка Диана - ученичка от старозагорска гимназия.

Тогава спецполицаите започнаха да го наблюдават. И много скоро стана ясно, че Данаил Петров контактува с хора от криминалния контингент в града, изпълнява техни поръчки, купува наркотици на едро и ги продава на цени на дребно пред самия вход на областната дирекция.

След като събраха много доказателства, че 24-годишният служител, макар и облечен в полицейска униформа, изпълнява по-скоро функции, свързани с престъпния свят, с разрешение на съдия спецполицаите започнаха да подслушват и телефоните му.

Така веднага бяха установени контактите му с местни бандити, наблюдавани по линия на "Наркоразпространението". Записани бяха разговори как с кодови думи полицай трета степен Данаил Петров си поръчва различни наркотици и също така как се уговаря с клиенти да им продаде дневната им доза. Униформеният служител продаваше хероин, амфетамин и марихуана основно на работници и на ученици.

От подслушването на телефоните се разбра също така, че Данаил Петров често предупреждава наркодилърите за подготвяни операции срещу тях.

Той винаги им казваше по телефона да не излизат на работа вечер, когато забележеше пред входа на дирекцията автомобили на криминалната полиция, които се подготвят за акция.

Първоначално служителите от "Вътрешна сигурност" смятаха, че в замяна полицаят получава пари, но скоро се разбра, че той предава колегите си не срещу заплащане, а срещу преференциални цени за наркотиците, които купуваше и продаваше на пост номер 1.

Така през пролетта на 2010 г., след като получи справка от разследването, Окръжната прокуратура в Стара Загора образува досъдебно производство - следствено дело срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 354а от Наказателния кодекс за наркоразпространение.

В следващите месеци се събраха много доказателства срещу Данаил Петров, който не полагаше особени усилия да се крие. Така се стигна и до акцията по ареста му на 21 май 2010 г. В ранния следобед в този ден мъж от Стара Загора се обади на полицая и му каза, че иска да си купи марихуана, но не му стигат парите.

Тогава двамата се уточниха, че клиентът ще си купи само една цигара. Сделката стана в личния автомобил на Данаил Петров, паркиран пред областната дирекция на полицията. По време на предаването на парите и марихуаната двамата мъже бяха арестувани в колата.

При обиск в багажника на автомобила бе намерена електронна везна, на която полицаят наркодилър измерваше дозите дрога. Служителите от "Вътрешна сигурност" откриха отзад и над 100 гр. марихуана, амфетамин и хероин. Малко дрога бе намерена и в работното помещение на полицая в дирекцията.

Данаил не оказа никаква съпротива, беше много спокоен и се оказа, че е изпушил цигара марихуана малко преди ареста.

Веднага след акцията той бе уволнен дисциплинарно, а съдът му постанови постоянен арест по искане на прокурор Дичо Атанасов. На 10 февруари 2011 г. наказателен състав на Старозагорския окръжен съд с председател Красимира Дончева му даде 4 години затвор, които трябваше да излежи в общежитие от открит тип при първоначално строг режим. Полицаят трета степен бе осъден и да плати 10 000 лева глоба, а колата, в която продаваше дрога бе конфискувана.

Данаил Петров си получи заслуженото, но се оказа, че той далеч не е единствената черна овца от своя полицейски курс за обучение в Казанлък. Два месеца след като Петров получи осъдителната присъда, служителите от "Вътрешна сигурност" арестуваха съкурсника му Георги Йорданов, който пък се оказа действащ служител, силно пристрастен към наркотиците, който също така и разпространяваше дрога.

Сигналът срещу него дойде от колега, толкова възмутен от поведението му, че пристигна лично в София при ловците на корумпирани ченгета, за да подаде уличаващата информация.

Той разказа, че Георги твърде често е неадекватен на работа, че се дрогира постоянно и е виждан многократно в компанията на наркомани.

Както и Данаил Петров, Георги Йорданов бе полицай трета степен, но в полицейския участък в град Гурково. Още в началото на разследването спецполицаите разкриха, че купува и продава амфетамини и изпълнява поръчки на местния криминален контингент, с който е в постоянен контакт.

Така случаят бе докладван на Окръжната прокуратура в Стара Загора и срещу Йорданов бе образувано досъдебно производство също по чл. 354а от Наказателния кодекс, както и за приятеля му Данаил Петров. Скоро бяха установени дилърите, от които 22-годишният мъж купува наркотици, както и наркомани, на които пък той продаваше дрога.

Служителите от "Вътрешна сигурност" наблюдаваха Георги и видяха, че след съответната поръчка в телефонен разговор при повечето случаи той или хвърляше дозите с дрога през балкона на жилището си, или ги оставяше до един трансформатор близо до блока си. Там наркоманите си вземаха поръчката и оставяха пари за полицая.

Този пласьорски сценарий се случи много пъти, докато полицаите от София, заедно с местни колеги и Окръжната прокуратура в Стара Загора, наблюдаваха няколко месеца Георги Йорданов. Спецполицаите и магистратите решиха да арестуват ченгето на 29 април 2011 г.

В този ден те чуха как 22-годишният Георги се разбра по телефона с друг наркодилър - от Казанлък, че ще отиде при него да си купи марихуана. Полицаят излезе от дома си заедно с приятелката си, също наркоманка, бременна  в 3-ия месец. В момента, в който дилърът Костадин Бучаков взе парите от ръцете на ченгето и му предаде топчето марихуана, отвсякъде наизскачаха полицейски служители от Стара Загора и София.

Наркоманът полицай Георги Йорданов беше проснат по лице на земята и закопчан с белезници  зад гърба. На плочките до него бе топчето марихуана, което бе купил от Костадин Бучаков.

Първоначално двамата бяха задържани за 72 часа с прокурорска санкция. На четвъртия ден от ареста обаче съдът ги пусна навън под парична гаранция от 1000 лева и наркоманът Йорданов посрещна на свобода рождения си ден на 18 юни.

Полицаят трета степен в участък Гурково беше изгонен от МВР, но по-интересно как въобще беше назначен във вътрешното министерство, след като още от малък многократно беше задържан в компанията на наркомани.

Месеци след ареста Йорданов бе осъден на 1 години условно с 3-годишен изпитателен срок. Също с условна присъда се отърва и дилърът Костадин Бучаков. На двамата не се наложи и да плащат глоба според съдебното решение.

Георги Йорданов и колегата му Данаил Петров обаче се оказаха не единствените от този златен полицейски курс в Казанлък, които бяха изгонени от МВР за корупция.

Точно година след ареста Георги и присъдата на Данаил в Казанлък бе арестуван колега на двамата, който бе обикновен охранителен полицай, но всеки ден изкарваше поне по две минимални работни заплати, извън месечното възнаграждение, което плащаха данъкоплатците.

Слави Ангeлов

24 часа