Нарочно обяснение за изпуснатата радиация от АЕЦ “Козлодуй”

Нарочно обяснение за изпуснатата радиация от АЕЦ “Козлодуй”Изненадващо за осведомените българският ядрен специалист от Виена Георги Касчиев съобщи в телефонно интервю за Би Ти Ви в предаването „Код криминално” снощи (6 декември 2011 г.), че изтичането на радиация от блок 5 на АЕЦ „Козлодуй” на 26 април тази година е причинено от разхерметизиране на ядрена касета.

Tъкмо това твърди и ядреният дисидент Георги Котев, но ръководството на централата яростно отрича и омаловажава случая.

Георги Касчиев заяви, че въпросното изтичане е „известно”. Това, щом като е „известно”, прозвуча като новина, че има някакво официално потвърждение от страна на АЕЦ „Козлодуй” в противоречие с досегашните твърдения на ръководството, декларирани пред на Агенцията за ядрено регулиране ( АЯР) през май.

В доклада до АЯР се минимизира „случката” с обяснението, че ставало дума прост, за изтекъл газ при отваряне на вeнтил, а не за разхерметизиране на ядрена касета с гориво, което е извънредно произшествие от много по-високо степен.

На пресконференция в София на 23 октомври тази година дисидентът Котев обаче изнесе данни от свои източници (потвърждавайки досегашната си теза, фиксирана в личния му блог), че всъщност аварията е била сериозна и са били облъчени 17 работника, за които така и няма официално потвърждение от централата.

И ето че от екрана на Би Ти Ви долетя фразата, че изтичането на радиация е „известно”. Казва го не кой да е, а вероятно най-известният български ядрен физик в чужбина. Това ме накара да се свържа с него по телефона и ето какво заяви той:

„Исках да кажа, че на мен ми е известно това”, декларира г-н Касчиев и се обоснова с обяснението, че това би трябвало да е известно на всеки грамотен познавач на системата на работа в една ядрена централа. Защото няма как при съобщените параметри на инцидента с упоменаване на конкретни съставни части от замърсяването да става дума за друго, освен за разхерметизиране на ядрена касета.

Какво излиза: ако от изпуснатата фраза, че му е „известно” за характера на инцидента от 26 април широката публика може и да не е разбрала, а тясната върхушка на ядреното лоби у нас е разчитала да не се разбере какво всъщност оповестява Касчиев, сега след това пояснение не би трябвало да има съмнение: да, на 26 април в българската ядрена централа е имало изтичане на големи и опасни за човешкия живот количества радиация, а не просто някаква „пара”. Да, този, факт се прикрива от ръководството.

Ако така началниците се надяват да изпусната парата по този случай, явно грешат…

Иво ИНДЖЕВ

http://ivo.bg/