НАСЛЕДСТВО : Баща и син Каракачанови агенти на ДС

Дончо Каракачанов баща на войводата от ВМРО Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, агент на ДС също е бил агент на комунистическите служби ...

Явно крушата не пада далеч от родословното дърво ... Може би и затова не сме видели досега снимка на Красимир Каракачанов с ръка изпъната в хитлеристки поздрав, като неговите кадри зам.-министър и директор на дирекция в МО ...

Май е "патриотично" да си агент на ДС - справка Доган, Местан, Каракачанов и т.н.

Дончо Каракачанов е вербуван през 1972 г. като осведомител под псевдонима „ИВАНОВ” от Окръжно управление на МВР-ДС Русе. Използван е по линия на бившата земеделска опозиция и интелигенцията. През 1975 г. е прекатегоризиран като агент, а през 1978 г. е прехвърлен на ръководство на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, ни разкрива сайта http://desebg.com/2011-01-06-11-34-55/2299-2015-05-19-05-45-43

Той работи за отдел 05 на Шесто управление на ДС за „Борба с контрареволюционните елементи и измяна на родината". Под „контрареволюционни елементи" се водят и хората от бившата земеделска опозиция. В един от запазените картони на Дончо Каракачанов в картотеката на ДС е посочено, че той е използван по линия на интелигенцията.

„В своята работа досега като агент на ДС „ИВАНОВ” е бил винаги честен и предан. С желание и в срок е изпълнявал поставените му задачи. От извършените му проверки с паралелна агентура няма данни да се е разконспирирал или да е проявил нечестност към органите на ДС”, е записано през 1989 г. в един документ на Общинско управление на МВР-ДС Русе, запазен в личното му дело.Тогава той е изключен от агентурния апарат, тъй като е издигнат за ръководител на Областното ръководство на БЗНС в Разград и е депутат в 9-то Народно събрание (1986-1990), последният комунистически парламент преди краха на режима.

Дончо Каракачанов е народен представител от БЗНС (казионен) в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991).

Той  заема номенклатурни постове в Българския земеделски народен съюз в периода 1978-1989 г., депутат в 9-то Народно събрание (1986-1990), баща на лидера на МВРО Красимир Каракачанов, също агент на ДС ... 

Връзката между агент „ИВАН" и осведомител „ИВАНОВ" и как крушата не пада по-далеч от дървото

Със същото решение на Комисията по досиета, с което през 2007 г. е обявена принадлежността на Красимир Каракачанов към Шесто управление на ДС под псевдонима „ИВАН" при проверката на народните представители, сред другите сътрудници на ДС е обявен и Дончо Каракачанов, народен представител в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991), издигнат от казионния БЗНС. Той е баща на Красимир Каракачанов.

Според изнесената от Комисията по досиетата информацията Дончо Каракачанов е привлечен като осведомител от Окръжно управление на МВР-ДС в Русе през 1972 г. под псевдонима „ИВАНОВ". Дейността с него е преустановена през 1989 г., когато е вербуван сина му Красимир Каракачанов. Като кандидат агент Шесто управление на ДС го води под псевдоним „ДОНЧО", каквото е бащиното му име.

Скриване на агент „ИВАН" от Комисиите „Бонев" и „Андреев"

След разгласяването на агентурното минало на Красимир Каракачанов от министър Румен Петков през лятото на 2006 г. става ясно, че досието му е скрито по време на управлението на ОДС и правителството на Иван Костов. Тогава работят първите две Комисии по досиетата, избрани по закон. Първата е оглавявана от министъра на вътрешните работи Богомил Бонев, а втората от депутата от СДС Методи Андреев.

От картона на Каракачанов в картотеката се разбира, че до 2007 г. досието му не се намира в архива на МВР, а в Национална служба „Сигурност".

Досието му разкрива, че интересът на Шесто управление на ДС към Каракачанов датира от февруари 1989 г. Тогава той е студент ІІІ курс в университета и е на 24 години. Първоначално е воден като кандидат агент под псевдонима „Дончо”. В това си качество с него са осъществени 5 срещи, на които той е предал 4 донесения. В една от справките е посочено, че кандидат агентът има положително отношение към органите на ДС.

Политическата дейност на Красимир Каракачанов се свързва с възобновената през декември 1990 г. дейност на Вътрешна македонска революционна организация – Съюз на македонските дружества (ВМРО-СМД). На учредителния й конгрес е избран за секретар до 1995 г. От 1995 до 1997 г. е съпредседател на ВМРО, а от 1997 г. е негов председател.

В публичното пространство е обвиняван от различни фигури, свързани с българските преселници от Македония, че е заграбил имотите на Съюза на македонските дружества, а след това, че е превърнал МВРО в политическа партия -http://desebg.com/2011-01-06-11-34-32/443-2011-10-20-15-26-05

Срамно е в политическата история на демократична България да има агенти на ДС, които да са депутати, лидери на политически партии, президенти, премиери, вицепремиери и министри, но още по-лошо е, че подобни хора са зависими и верни на своите кукловоди от ДС и по този начин България не се развива в правилната посока и това наблюдаваме вече почти 28 години ... Политическата зависимост е явна, но още по-лошо за България е овладяването от подобни персони на икономиката, финансите и богатствата на страната, което в бъдеще ще гарантира властта на подобни аморални типове ... А Европа, ЕС, ЕК просто МЪЛЧАТ и си сътрудничат с такива ?!

КОЙ ТОГАВА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ И ЕС- КГБ, СССР КОЙТО СЕ РАЗПАДНА ИЛИ РУСИЯ ?! ИЛИ ПАРИТЕ КОИТО НЯМАТ ПОЛИТИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ ...

"Под лупа"