Настана мученическо мучене с руски акцент в защита на Борисов от САЩ

Иво Инджев

Голямо мученическо мучене се надигна от Борисовите радиоточки на фона на неговото радиомълчание, което той пази след новото американско кроше с доклада на Държавния департамент. Получи го вече веднъж след двупартийния шамар от началото на предизборната кампания у нас от двама американски сенатори заради корупцията, беззаконието и потискането на медийната свобода в поверената Му държава.

Всичко, което роди безпомощната защита на нашия Дуче след онзи шамар, беше твърдението на слугите му, че ставало дума за солова акция на двама души – пък бил и единият от тях и шеф на външната комисия в Сената. Не било официална позиция на САЩ, каза официалното лице Георг Георгиев, заместник министър на външните работи, прочул се вече като “дипломатичен” следобърсач на Борисов. Изживяваше се като говорител на САЩ, но от Държавния департамент го оставиха без коментар след злополучните му коментари му като израз на заслужено пренебрежение. 

Глупава позиция, но като за глупави хора може и да е свършила за времето си някаква пропагандна работа. Глупава беше най-малкото поради факта, че не е работа на някой у нас да обяснява доколко американска  и официална е една една американска институционална позиция. 

На глупостите, разбира се, сенаторите не отвърнаха тогава. Но някои написахме, че следва продължение и Борисов не трябва да бърза да се радва на премълчаването, заредено с презрение към лая срещу неговия руски Балкански керван, наречен с истинското му име в София от американски заместник-министър на външните работи: Турски поток. 

За да не съм голословен колко голи са царете на пропагандата в Борисовата свита, ето два примера:

“Недялко Недялков пред СКАТ: Докладът на САЩ върши лоша услуга на поръчителите”

Чак ми е неудобно да обяснявам като за малоумни (защото Недялков е всичко друго, но не и малоумен) що за абсурд е да се твърди, че годишният доклад на Държавния департамент за състоянието на демокрацията по света, дело на огромна администрация в най-могъщата държава, е всъщност…”поръчан” от българи. Па макар и в частта само за България. 

То бива “патриотизъм”, но това предположение граничи с идиотизъм. Според Недялков едни много лоши българи нареждат на Държавния департамент, направо си поръчват какво да напише в доклада си.

Явно не става за някаква авторска екстравагантност. Защото в същия пропаганден сайт, който изобличава без да иска какво си мисли властта у нас, четем в друга публикация, с автор Ингилизова, че докладът е “Удобно публикуван три дни преди изборите в България”

Първо, това е рутинен годишен доклад, който всяка година се публикува по едно и също време. И не е писан като за България, за да съвпадне с изборите тук. Това е “малка подробност” като за пренебрежимо малки величини в журналистиката (подобни на “дипломацията”, спомената по-горе), сведена до ролята на обслужващ персонал в нозете на “великана” Борисов.

По-интересното е, че в твърдението колко “удобно” е публикуван американския доклад се съдържа признание, че САЩ не само не са на страната на Борисов, но и съзнателно улесняват противниците му в България. Това е признание за провал на Борисовите напъни да се представя като “американски човек”. 

За финал и за краткост: ако този убийствен за реномето на Вожда на дебелокожите у нас доклад наистина е “удобно публикуван три дни преди изборите в България”, това би означавало само едно: 

НА АМЕРИКА Й Е УДОБНО ТОЙ ДА СЕ РАЗКАРА

Ето така отчаяната пропагандна издава страховете на своя шеф и вместо да му изпише вежди, му изтръгва ноктите, с които драпа да остане на всяка цена на власт.

Апропо, макар авторката да не заслужава разговор поради очевидната си неадекватност, ще я цитирам още малко:

“На какво основание американците са си дали правото да пишат подобни документи за 194 страни?

Със същата сила Русия може да реши да пише доклади за САЩ, страните от Европа и т.н. Защо пък и другата най-голяма икономика в света – Китай, да не драсне няколко реда? Достатъчно голяма мощ са, че да имат правото да коментират по примера на САЩ”.

Ще се съглася с Ингилизова. Така е. Всеки може да пише всичко. Самата тя го доказва. Но е друг въпросът кой ще ти повярва. 

Съветският съюз бълваше всекидневно змии и гущери срещу загниващия капитализъм и “ястребите, накацали край Потомак”. Както и в Китай кълняха и продължават да ругаят лошата капиталистическа Америка, от която възприеха капиталистическия метод на производство.

СССР междувременно се спомина, а нейният наследник Русия е заедно с Китай в отбора на държавите, които се борят срещу демокрацията. Могат да си “драскат” каквото искат, но колкото и драскат Русия и Китай с претенцията да дават тон по въпроса за демокрацията, няма нормални страни в света, които да им вярват.

Толкова за воплите на Борисовите адвокати, които не бяха разочаровани и този път от руските си покровители. В изявление на руското посолство днес, което прилича на плагиат на споменатите по-горе писания в ПИК, се отправят нападки срещу американския доклад. Без да са канени от българските власти, които мълчат по темата, руските им началници налитат да бранят властта у нас от американските оценки.

Случва се за втори път вече в рамките на броени седмици. По същия начин реагириха московските представители тук и на демарша на двамата американски сенатори, критикуващи в навечерието на предизборната кампания у нас корупцията и други недъзи на демокрацията в България.   И сега, както и тогава, Кремъл се чувства засегнат и длъжен да закриля българската корупция от американската критика, разпознавайки Русия като най-големия вносител на корупция в България.

Разликата днес в идентичната реакция на руското посолство, което остроумничи колко похвално било САЩ да се борят срещу безработицата в страната си чрез писането на този доклад, е в опаковането на България заедно с Русия в ролята на невинни жертви на въпросния документ.

Иначе казано Москва отново изобличи своите евразийски васали в София, които си мълчат, оставяйки Кремъл да говори вместо тях. Ако бяха евроатлантици, за каквито се представят пред богатите ни западни донори, трябваше да отхвърлят нахалната московска претенция за покровителство срещу Запада.

Премълчавайки това нахалство, Борисов и компания за пореден път се издадоха, а медийните му клакьори с едната си ръка му ръкопляскат за акциите срещу руски шпиони, а с другата пишат гневни филипики срещу САЩ в пълно съгласие с руските напъни да бранят своя безмълвен човек във властта тук.