НАТО ли спря вицето на ГЕРБ Манушев за шеф на Военното разузнаване и защо?

Лично премиерът Бойко Борисов призна на 23 октомври 2015 г., че законът е променен специално, за да може депутатът от ГЕРБ, а сега кандидат за вицепрезидент на партията Пламен Манушев да оглави Военното разузнаване. Тогава Борисов призна, че групата му в парламента (сиреч Цветан Цветанов) го е изненадала, като така е направила текстовете, че да отпадне тогавашният бос на разведката Йордан Бакалов. Но даде да се разбере – Манушев е и негов фаворит за поста.
В задачата се пита: защо тогава Маншуев не зае поста и си остана редови депутат, след като е третият човек в историята ни, след Левон Хампарцумян и Лучано, заради когото бяха направени специални промени в закон?
Във военните среди са убедени, че е бил спрян от партньорите ни от НАТО. Защо ли? Дали е само, защото е съветски генщабен възпитаник от Академията Гречко в Ленинград 1984-86 г.?
Много интересно е по този повод да се напомни, че Манушев скоропостижно е прибран в родината от военен аташе в Лондон. 19 минути се обърна за коментар към посланика ни в британската столица по онова време Любомир Кючуков. Запитахме го по каква причина, вместо 3-годишен мандат, вицеадмиралът е изкарал само 2 лета на Острова. Опитният дипломат не пожела да даде конкретен отговор, но подсказа: „Обичайната практика е срокът за работа на военните аташета да съвпада по продължителност със срока на дипломатическите мандати, а те са 3 години”.
Кючуков не пожела да даде информация във връзка с други коментари дали е възможно британците да са отнели допуска на Манушев? Любопитно е, че подобни писания, на които не е ясно дали може да се вярва, изчезнаха яко дим от интернет със старта на кампанията на съветския възпитаник за вицепрезидент на Българи в ролята на евроатлантик.
Дали двете случайности – да отпадне и като аташе, и като прононсиран и щедро анонсиран лично от премиера, но неназначен шеф на Военното разузнаване, не говорят за липса на доверие от НАТО за даване на достъп до информация на партньорските служби?
Както казват възпиталите военно и идеологически Манушев руснаци: „Две случайности – това вече едва ли е случайно”.
От ГЕРБ отказаха коментар и по двете теми.

 19 минути