You are here

Нека се изложим пред чужденците

Какво трябваше да се каже в кампанията за България по случай председателството на ЕС, ако правителството можеше да говори честно

Мартин Димитров

Илюстрация

Публичните действия на българските институции често дават поводи за усмивки, а понякога – и осмиване. Така се случи и със злополучната кампания на Министерството за Европейското председателство на Съвета на ЕС в Twitter, озаглавена „България в 30 факта“, която вървеше през декември и предизвика не един и два шаржа в социалните мрежи.

Въпреки че сред „фактите“ имаше и добри попадения (високия брой жени в ИТ сектора, постиженията на българския бизнес в производството на лавандула, розово масло и храна за Космоса), с други имаше сериозни проблеми – фактологически (хем „се смята, че лактобацилус булгарикус в киселото мляко е отговорен за дълголетието на българите“, хем страната ни има най-ниската средна продължителност на живота в ЕС), естетически (изборът на снимки с чардаци и колела на каруци като от реклама на „Балкантурист“) и странни преводачески решения („blagodarya“ is Bulgarians being thankeful“?!).

А и да не говорим, че много неща, които си заслужават да бъдат научени от гостите на страната покрай председателството, бяха пропуснати. Ето защо „Капитал“ предлага своите алтернативни факти за България, които са важни, за да могат чужденците да имат обективна представа какво се случва тук.

Илюстрация

Илюстрация

Илюстрация

Илюстрация

Илюстрация

Илюстрация

Илюстрация

Илюстрация

Илюстрация

Илюстрация

Илюстрация

чрез https://kafeneto.wordpress.com/