Нелогичната любов на даден регион към напълно непознат за тях кандидат е сигнал за контролират вот и прокуратурата трябва да разследва.

Vessislava Tancheva

Добре, обяснявам тук, че от сутринта пет пъти го повторих на лични:
Феноменът "Наше село обича Х" е просто начин за отчитане на контролиран вот.

Прост като боб и ефективен!
Например, Иван е обещал на местния партиен стотник, че от неговото село ще осигури 20 гласа за партията У. Ако беше в някой град, където има заводи на свързаните с партията олигарси, тази година има нова мода: градските крепостни ги карат да влизат в стаичката с един и същи телефон с изключени звук и светкавица и да си снимат бюлетината.

Така, в края на деня Иван има 20 различни по време и еднакви по съдържание снимки, щото подопечните му боравят със смартфони...
Но в Наше село, - а и в някои градски махали също,- това е трудна операция. Затова никаква несигурна техника, направо пряка заповед: гласувате с номер еди-кой-си за партия У и с предварително уговорен номер от списъка с преференции, който отговаря на неизбираемия Х.
Това струва Z пари на калпак, плюс процент за Иван. 
Накрая на деня Иван само трябва да провери има ли в урната точно 20 преференции за Х! Ако всички са налице, може и бонус да има!

Има една малка тънкост - ако преференцията е за някой от началото на листата, цената на глас може да е Z+, т.е. реална преференция за подкрепа на реално избираемо място е по-скъпа.

Повечето преференции обаче са за кандидати извън списъка на избираемите. Тези гласове са по-евтини, защото преференцията е само сигнал за брояча, нищо друго.
Работа на партийните влъхви е да разпределят така преференциите, че да не стане някоя груба изненада и заради едното броене 15-тия в листата да измести водача!

При всички положения обаче, нелогичната любов на даден регион към напълно непознат за тях кандидат е сигнал за контролират вот! 
И прокуратурата трябва да разследва. 

Най-лесно е да мине през някое масово гласувало за У/Х Наше село и да накара гласоподавателите да произнесат на глас имената на обичания от тях Х.

Накрая, да припомня основния принцип на изборното счетоводство - то е същото, като мутренското! Ако може да получиш нещо чрез сплашване, няма нужда да вадиш пари!

Фейсбук