You are here

Нено Димов обядвал с посланиците към ЮНЕСКО с пари за европредседателството

Лъжата на министъра в национален ефир вече е доказан факт

Отговори на въпроси по реда на ЗДОИ, получени от МВнР и МОСВ, потвърдиха информацията на Биволъ от 18 юни, че Нено Димов е обядвал с посланици към ЮНЕСКО в централата на организацията в Париж. За гощавката, чиято крайна цел е лобизъм в полза на олигарха Цеко Минев, е платено с пари за… европредседателството.

Общо 25 души са присъствали на обяда, организиран от представителството на България към ЮНЕСКО (виж списъка в края на публикацията). От тях 16 са посланици, а още две държави са представлявани от съветници. Няколко са представителите на държави, които заседават в комитета за опазване на световното наследство, от когото зависеше приемането на експертен доклад на организацията, призоваващ българското правителство да отмени решението си, даващо зелена улица за нови строежи на ски писти и лифтове на 48% от територията на Пирин. Това решение съвсем неприкрито обслужва интересите на олигарха Цеко Минев, собственик (според премиера Борисов), на концесионера на ски зоната в Пирин „Юлен“ АД.

За тази операция са платени 1612,50 евро от бюджета, като обядът е представен като събитие за края на европредседателството на България.

По време на т.нар работен обяд Нено Димов е убеждавал присъстващите, че правителственото решение е добро и трябва да бъде смекчен експертния доклад. Седмица по-късно на среща на организацията в Бахрейн докладът беше корегиран, но не до степента, която целеше правителството.

Как Нено Димов излъга в ефир

В интервю за „Лице в Лице“ с Цветанка Ризова по бТВ Нено Димов обяви, че не е давал обяд и това било „фалшива новина“

Водещ: Прочетох в Биволъ, че сте имали някаква мистериозна среща, даже сте дали обяд, на десетки посланици към ЮНЕСКО в централата на организацията в Париж и сте лобирали срещу проекторешение на комитета за световното наследство на ЮНЕСКО свързано с национален парк „Пирин“. Имало ли е такава мистериозна среща?

Нено Димов: Вчера имах работна среща в ЮНЕСКО и съм се срещал, нищо мистериозно не виждам всъщност, аз предишната седмица имах срещи в Брюксел, преди това съм имал други срещи, предстои тази седмица също срещи в Унгария, в Австрия, след това в Люксембург. Така че част от моята работа е да се срещам и конкретно въпросът, който ми задавате, да, водих разговори за предстоящото в Бахрейн среща на ЮНЕСКО с комитета, който ще се събира в Бахрейн, на който българската държава ще бъде представена, така че съм имал работни срещи, но не съм давал обяди на никого, всъщност това вероятно е някаква поредна фалшива новина ли ги наричахме сега?

Водещ: Фалшива новина. Еврокомисар Габриел каза, че сега вече дезинформация трябва да се нарича, но аз мисля, че и двете звучат добре на български. (курсивът е от редакцията б.ред.).

В перфектен синхрон след това интервю, пропагандните органи на депутата Делян Пеевски и кредитирани от ПИБ вестници и сайтове, подновиха калната си кампания срещу Биволъ, обвинявайки сайта ни в разпространение на „фалшиви новини“ за събитието в Париж.

Документите, изложени тук, тук и тук обаче потвърждават изцяло написаното от нас. Като най-висш представител на българската държава на официално организирано събитие – работен обяд, Нено Димов е протоколен домакин и е съвсем коректно твърдението, че е „дал обяд на посланици“. Тази метонимия се използва често именно в такъв контекст на правителствени и дипломатически събития.

За съжаление, водещата Цветанка Ризова, която услужливо добави, че ставало дума за „дезинформация“, не откликна на опита ни да се свържем с нея и да защитим нашата позиция. Предстои да видим дали сега ще има реакция на Нова телевизия пред фактите, доказващи, че Нено Димов е използвал националния ефир, за да излъже нагло.

Я, посланици! Я, и Нено!

Отговорите на МВнР и МОСВ няма как да укрият публичния факт за този обяд. Но за да се замаже впечатлението, че министър Димов е излъгал в национален ефир, от МВнР се впускат в обяснения, които граничат с трагикомичното.

Според тях посещението на Нено Димов в ЮНЕСКО и работния обяд с посланиците били две паралелно организирани събития от посолството ни в Париж. Обядът бил в чест на приключването на европредседателството, а министър Димов бил поканен да присъства на обяда като представител на българската държава, тъй като „по съвпадение“ се намирал в същия ден в Париж.

Смехотворната версия е категорично опровергана от дипломатически източници на Биволъ, според които мероприятието е организирано и е представено на чуждите посланици именно като среща с министър Нено Димов, на която той да изложи аргументите в полза на правителственото решение за Пирин и да пледира за промяна на експертния доклад, който призовава то да бъде отменено.

Извън този обяд с посланиците, Нено Димов е провел две срещи с чиновници в ЮНЕСКО, с които е оправдана формално командировката му до Париж, за която не знаеше дори и собствения му пресцентър.

Особено скандален е фактът, че тази грижливо планирана лобистка операция в полза на олигарха Цеко Минев, концесионера на ски зоната в Банско, е платено с пари от бюджета за европредседателството. Тъй като на практика не е възможно един министър да обходи всички посланици в рамките на един или два дни, работният обяд е техническо решение, до което се прибягва често в такива „спешни“ случаи.

Че случаят e спешен и важен за правителството стана ясно от масивната делегация, изпратена в Бахрейн и предвождана лично от вицепремиера Валери Симеонов, който е най-отявленият лобист за интересите на Цеко Минев.

СПИСЪК НА УЧАСТНИЦИТЕ В ОБЯД НА 18 ЮНИ 2018 Г. В ЮНЕСКО

Г-н Нено Димов – министър на околната среда и водите на РБ
Представители на посолството на РБ в Париж:
Постоянен представител на РБ в ЮНЕСКО
Заместник-Постоянен представител на РБ в ЮНЕСКО
Младши експерт от дирекция „Права на човека“ в МВнР
 Постоянен представител на ЕС към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянен представител на Грузия към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянния представител на Азербайджан към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянния представител на Сърбия към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянния представител на Куба към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянния представител на Испания към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянния представител на Румъния към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянния представител на Франция към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянния представител на Китай към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянния представител на Естония към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянния представител на Австрия към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянния представител на Тунис към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянния представител на Уганда към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянния представител на Гватемала към ЮНЕСКО – посланик;
 Постоянния представител на ЕС към ЮНЕСКО – посланик;
 Заместник – постоянен представител на Норвегия към ЮНЕСКО – посланик;
 Представител на Ангола – съветник
 Представител на Унгария – съветник

https://bivol.bg/neno-unesco-lunch.html