Неудобни въпроси към един кмет-отличник на "най-хубавият град за живеене"

Ние от "Под лупа" търсим истината и от февруари 2008 г. не сме престанали да питаме и разкриваме неудачите и далаверите на местната власт в Бургас, олицетворявана и движена от ГЕРБ и Димитър Николов ...

Ето защо питаме :

1.Има ли корупция в община Бургас и наказан ли е някой общински чиновник за това ?

2.На каква цена са общо договорените обществени поръчки с възложител община Бургас за периода 2008-2020 г. и какви комисионни са получени ?

 

Азбучна тайна е, че в България бизнесът се движи с обществени поръчки от общините и държавата, а те включват и комисионни ...

И кой мислите, че получава комисионните в една голяма община -възложител на обществени поръчки ?!

Дори в ЗОП има предвидени комисионни, а какво да кажем за нещата под масата и за това , че често спечелилите обществени поръчки са едни и същи и то при най-значимите ?!

Съгласно чл.15, ал. 2, т.6 от ЗОП, при договор за финансова услуга стойността на обществената поръчка се изчислява като към цената на услугата се включват и таксите, комисионните или лихвите. Според разпоредбите на чл.5, ал.1, т.1 и б. “б” от категория №6 на Приложение №2 към него и част 4 от Класификатора на обществените поръчки (КОП) кредитът е определен като услуга за предоставяне на кредит с код 66130000-0. В тази връзка, в стойността на услугата се включва стойността на самата услуга, т.е. размерът на таксите, комисионните или лихвите, но не и размерът на самия кредит.

 

Да погледнем в сайта на АОП за община Бургас в раздела със сключени договори за обществени поръчки, където точно община Бургас е възложител - http://rop3-app1.aop.bg:7778/portal/page?_pageid=93,788251&_dad=portal&_schema=PORTAL&ca_id=3649&menu_id=10 ...

От общо 333 страници обществени поръчки, мандатите на кмета Димитър Николов от 2007 до 7 август 2018 г. бяха 329 страници или поне по 6 обществени поръчки на стойност от няколко хиляди лева до над 130 млн. лева за някоя от тях ... През 2020г. вече са намалени на 221 страници, но с 2195 обществени поръчки ?!

Или при около 2195 обществени поръчки за огромно количество пари, вероятно поне над милиард лева колко ли е размерът на комисионните лапнати вероятно от елита на общинското ръководство от да кажем суми над 1 млрд. лева ?! 1 лев или 100 млн. лева ?! Може ли някой да каже колко ?!!

И може ли след вероятна подобна захранка нашите местни политици да са "бедни", защото такива ни ги представят техните декларации ?!

3.Осъждан ли е Димитър Николов и ако е за какво и как така стана кандидат за кмет на ГЕРБ през 2007г. ? Защото ...

4.Защо почти нищо не е направено за чистотата на въздуха над Бургас за повече от 12 години . Спазва ли кметът законовите задължения вменени му от ЗОС ?

 

И бургазлии дишаме смъртоносен коктейл от замърсен въздух с ФПЧ10 - в ПЪТИ над нормите, с бензен и азотен диоксид и всичко това идва от братската офшорка "Лукойл" и "Кроношпан" в доминираща степен, а нашите управници, които са длъжностни отговорни лица по ЗОС мълчат, бездействат ...

Те не изпълняват собствените си планове подписани и утвърдени от тях, а прокуратурата в Бургас спи или е разсеяна ?!

 

2. Превишаване на допустимите норми в три последователни часа и/или алармените прагове на замърсители на въздуха При регистрирано превишаване на допустимите норми в три последователни часа и/или алармените прагове на замърсители на атмосферния въздух, Директорът на РИОСВ Бургас оповестява дежурния по ОбСС - Бургас на тел. 056/84 15 60. 16 Посредством телефонна или радиотелефонна връзка дежурният по ОбСС оповестява Кмета на Община Бургас и Председател на ОбСС, Зам.-кмет „Европейски политики, Околна среда“ и Зам.-кмет „Здравеопазване, социални дейности и спорт“, както и Секретаря на Кризисния щаб. Органите за управление /включително кметовете на съответните населени места/, службите и формированията на ОД ПБЗН се привеждат в готовност за работа и действие по решение на Кмета на Община Бургас. Кметовете на населени места оповестяват населението за създалата се ситуация, като дават указания за необходимите предпазни мерки, които следва да се изпълнят за предотвратяване и минимизиране на опасността за здравето на хората. 

3.2. При регистрирано превишаване на средно часовите норми на замърсители на атмосферния въздух:  Директорът на РИОСВ Бургас оповестява дежурния по ОбСС на тел. 056/84 15 60.  Посредством телефонна или радиотелефонна връзка дежурният по ОбСС оповестява Кмета на Община Бургас и Председател на ОбСС, Зам.-кмет „Европейски политики, Околна среда“ и Зам.-кмет „Здравеопазване, социални дейности и спорт“, както и Секретаря на Кризисния щаб. Срок за оповестяване: 15 мин.  Органите за управление /включително кметовете на съответните населени места/, службите и формированията на ОД ПБЗН се предупреждават за готовност за действие. Срок за оповестяване: 15 мин.

www.burgas.bg/uploads/7a62fd1d64f659d58d9d76514693c8c8.pdf

Нека кмет, шеф РИОСВ, общински чиновници да ни покажат документи, откоито да се вижда колко пъти е изпълняван този план ? Едва ли някой от вас е бил оповестен или знае как се изпълняват тези задължения, дори и прокуратурата, която разследва кокошкарски нарушения, а подобна опасност едва ли ?!

ЗАКОН ЗА ЧИСТОТАТА НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ

 

Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 1997 г.) Министерството на околната среда и водите провежда държавната политика по опазване чистотата на атмосферния въздух за осигуряване на устойчиво развитие.
(2) (Нова - ДВ, бр. 1 от 2019 г., в сила от 03.01.2019 г.) Компетентни органи, отговорни за осигуряване чистотата на въздуха на територията на съответната община, са:
1. кметовете на общини и общинските съвети чрез извършване на действията по чл. 27, 28а, 29 и 30;

5.Защо цели 9 години Димитър Николов не е декларирал използваният автомобил "Тойота" RAV4, който ежедневно управлява съпругата му, а след това и новото SUV возило от същата марка, което е още по-скъпо ? И тези возила на кого са ?!

6. Защо бизнесът на Пеевски и свързваните с него фирми е облагодетелстван в община Бургас ?

7.Защо автобусите по Интегриран градски транспорт струват по-скъпо от аналогични такива във Варна и София ? - http://burgas-podlupa.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%83%D...

Не бяха ли твърде високи цените на закупените автобуси в Бургас за над 48.2 млн. лева  ? 

Един нов дизелов автобус струва за община София около 150 000 евро (300 000 лева), а в Бургас струва 1.5 пъти по-скъпо, а миналата година цената на седемте нови автобуси беше по 589 195 лева на парче при цена за онези в София от едва 303 964 лева и за двата типа цените са без ДДС ... -http://burgas-podlupa.com/%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81%D0%B4%D1%...

8.Защо Димитър Николов кмет на Бургас не декларира никаква собственост в Приморско или в КБС ЕООД на 14.01.2008 г. пред Сметната палата ?

Пред Дарик бившият служител на ДАНС и ГДБОП и настоящ експерт по икономическа престъпност Росен Миленов заяви, че има кметове с по 70 млн. лева от подкупи и ние се сетихме за една позабравена история много по-цветиста и лъхаща на корупция и шменти-капели от тази на Сидеров, който преди 11 години дори писа за това във в."Атака".

Имотното състояние на Димитър Николов бе официално оповестено от пресцентъра на ГЕРБ в Бургас. Според разпространената до медиите декларация Областният лидер на ГЕРБ и кандидат за Кмет на Бургас притежава:

„Апартамент – 89,6 кв. м. – Бургас, ул. Абоба С. Ветрен – жилищен етаж 115 кв. м. с прилежащ двор от 470 кв. м. – наследствени С. Росеново – дворно място – 1240 кв. м. Созопол – жилище – 46,5 кв. м. С. Велика – вилен имот – 890 кв. м.

Автомобили: Пежо 206 Опел кадет Лада самара”

„Искам бургазлии да знаят, какво притежавам преди да бъда избран за кмет на Бургас, като по този начин подчертая намеренията си за прозрачно управление”, каза самият Николов. Освен посочените имоти е добавено в Имотната декларация, че Димитър Николов е в момента: Управител на фирма КБС ООД, със 75 служители, основна дейност – туризъм, туроператорство, инвестиционна дейност. Управление – Бургас. И има 50 % дялово участие от фирма „Европа” 5 ООД – която се занимава с търговия и инвестиционна дейност.


 

Това, което се скрива от гражданите на Бургас във въпросните данни е, че кандидат – кмета притежава доста голям и луксозен хотел по Южното Черноморие. Чрез фирма „Европа 5” ООД Николов е собственик на х-л „Белица” в Приморско. Хотелът е разположен на терен от 13 дка с парк и басейни. Има 168 стаи и 6 луксозни апартамента, което прави 450 легла на разгъната застроена площ от 7000 м2, което си е индустриално количество. Сградата е бившата почивна резиденция на Строително Монтажен Комбинат – Бургас от Татово време – впоследствие приватизирана. Хотелът е обграден с висока бетонна ограда, зад която никой не може да надзърне.

Оказва се, че това е фирма „КОМУНАЛНО-БИТОВО СТОПАНСТВО” ЕООД с дейност – Хотели. В актуалните регистри на ДАКСИ управител на въпросната фирма е лицето: СИМЕОН НИКОЛОВ СИМЕОНОВ – съдружник на Димитър Николов още от времето на общата им фирма „Бове – 1” ООД – наследник на контрабандната ЕТ “Бове – 1”. Собственик на въпросното еднолично дружество, а не ООД, както е посочено в декларацията, е фирма „Европа – 5”. Споменатият х-л „Белица” в Приморско всъщност се води собственост в активите именно на „КОМУНАЛНО-БИТОВО СТОПАНСТВО”, но това съзнателно, или не е пропуснато от подателя... Както е и изманипулирано името и статута на формата, в която той посочва, че работи, но официално липсва в съдебния регистър. Друг е въпросът как точно е придобит и за колко пари х-л ”Белица”, заедно с огромния парцел от 12 105 м2 в гр. Приморско и дали някой е правил проверка за произхода на средствата за това. Най-много въпроси предизвиква регистрирания уставен капитал на “Европа 5” ООД – 570 840 лв., което прави 285 235 лв. собствени средства за Николов. Само, че защо именно фирмата която притежава огромния х-л “Белица” – „КОМУНАЛНО-БИТОВО СТОПАНСТВО” ЕООД има регистрирани едва 152 940 лв? Кой се опасява от ревизия от данъните власти и декларациите през годините, доказващи произхода на въпросните средства с официално получаваното трудово възнаграждение?

http://bg.lica.wikia.com/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80...

Честният ни политик и кмет не декларира никаква собственост в Приморско или в КБС ЕООД на 14.01.2008 г. пред Сметната палата

Интересно е как кметът Николов, който декларира заем от над 91 хиляди лева от ОББ е спечелил и има едни 285 420 лева, за да може съпругата му Гергана Николова да стане съсобственик на фирмата "ЕВРОПА-5" ООД, когато поема върху крехките си плещи делът на своя съпруг, кмет на Бургас ?!

А тогава и билетчета за търкане нямаше ... Мистерия или ...

Изведнъж през 2009 г. в декларацията на кмета Димитър Николов се появява съсобственост в "ЕВРОПА-5" ООД, за която има дружествен договор от 15.11.2007 г. фирмата, която за това време е собственик на КБС ЕООД и хотел "Белица" и забележете някой е дарил повече от четвърт милион на съпругата му и кой ще е ако не е той и тя става съсобственик на златната кокошка ...

Как се спестяват 285 бона при заем, който още не е изплатен и как един джип "Тойота" се караше в семейство Николови също без да го има деклариран някъде, а после бе сменен с нов още по-скъп ?!!?

9.Колко общо са отсечените дървета в община Бургас през годините на кметуването на Димитър Николов ?

10. Не смята ли Димитър Николов, че кметуването над три поредни мандата е нещо като феодализиране на местната власт ?

Имаме още конкретни въпроси, но ...

Чакаме отговорите !

"Под лупа"

П.П. Редакцията на "Под лупа" се извинява за евентуално допуснати грешки и неточности в публикуваната информация. Засегнатите имат право на отговор.