Не Меркурий, а един ретрограден Марс се изчаква

Снимка: БГНЕС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се появи на живо на 24 април и отново потъна в сараите

Тишината в Боянските сараи зачева следващия президент

ДИЯН БОЖИДАРОВ

Откъм сараите в Бояна ни мисирки се чуват, ни лай на кучета. Всеки ден медиите се питат кой ще е кандидатът на ГЕРБ, кога най-после ще е обявен, ще се карат ли още БСП и АБВ, ще вземе ли Трайчо Трайков 3%. Боянските сараи нито подхранват тази суматоха, нито журналисти клечат край дувара. Толкова е тихо там, сякаш от обитателя им нищо не зависи.

Тази публична сянка е в традициите на ДПС. Движението по принцип притихва преди първия тур на президентските вотове. Изключението бе 2001 г., когато подкрепи двойката Ренета Инджова - Кръстьо Илов, издигната формално от партията "Демократичен алианс". Тандемът взе 140 000 гласа (почти 5%), които отидоха после при Георги Първанов (ДПС помогна и с още гласове). При протоколното състезание през 2006 г. партията застана без много шум пак зад Първанов, а през 2011 г. се развихри едва на балотажа. По-точно, развихриха се страстите, и то впоследствие, защото никой не разбра какво се случи на самия балотаж -

даде ли всичко от себе си ДПС

в полза на официално подкрепения Калфин, или стратегически мирува. Забравя се, но следва да се помни, че Росен Плевнелиев спечели със 160 000 гласа повече от Калфин, което е една трета от избирателите на ДПС.

Общественият фокус в момента толкова много заобикаля движението, че официалният лидер Мустафа Карадайъ вдига ръчичка, за да бъде забелязан. Не му се получава. Няколко пъти в последните месеци Карадайъ каза, че ДПС иска (или се готви) за предсрочни избори, и че на президентския вот ще даде единствено подкрепа, която е "потърсена". Но тези думи са скука, по-голяма от която е само личният натюрел на Карадайъ. Той не разпределя порциите в държавата, поради което не може да го каже. Нито пък има високохудожествен наратив, та да хвърли в потрес илитератите. Карадайъ обаче понякога говори и интересни работи. На старта на парламента миналата седмица рече, че "ДПС разглежда президентските избори не като отделно и изолирано политически събитие, а като част от процеса на преформатиране на политическата конфигурация в България". Свържете това с "потърсената подкрепа" и ще имате 2 плюс 2, което прави точно 4 - съвсем легална, официална оферта за едновременно конструиране на президентската и парламентарната власт.

Пак около 1 септември Бойко Борисов каза, че кандидатът на ГЕРБ се бавел заради ретроградния Меркурий, трябвало да изтече. Смешката провокира всеобщо веселие, обаче в света на висшите касти суеверията са важен фактор... По-интересното е друго - чака ли нещо по-видимо и предметно Бойко Борисов извън планетите... Вижда се, нещо изчаква, за някого се ослушва...Това едва ли е строевата редица на конкурентите, нито съгласието на потенциалния кандидат.Това, което се чака, да не би да е един ретрограден Марс, кротко пенсионерстващ в Сараите? Старците са ретроградни,

вибрират в муден темпоритъм,

обичат да ги чакаш... Пък и преформатирането на няколко власти накуп, както и да го погледнеш, е бавна работа. За несведущите ще уточним, че Марс управлява Овен, а Ахмед Доган е зодия Овен. В годишния хороскоп за Овен пише, че сделки трябва да се сключват след 1 септември. Пише още, ако искате вярвайте, че за кредитна дейност най-изгоден е периодът 21 октомври - 13 ноември (навръх изборите). Както и че подвластна на Марс с вибрациите си е... точно 2016 г. "То малко шега, но и това го има", рече Борисов за ретроградния Меркурий. "То малко шега за Марс, ама истина е, че нищо важно не се случи преди 1 септември", бихме добавили ние.

Над държавата ни се местят планети, обаче вътре в нея също има движение. Наскоро правителството на ГЕРБ даде 27 млн. лв. за "значими проекти" на общини, управлявани предимно от ДПС. Но това движение на държавни пари е нищо в сравнение с преобразуванията в едрата частна собственост - големи порции от телекомуникациите, спорта, индустриалния и финансовия сектор постепенно сменят притежатели. Това е бизнес с голямо обществено значение, който, приватизиран преди години непазарно под майчината грижа на държавата, се придвижва от джоб към друг, понякога даряван - винаги успоредно с политическо преформатиране. Ако си мислите, че

тая работа е без дълбинен философско-хидроложки надзор,

бъркате. А ето че насред ретроградния Меркурий Цветан Василев напомни, че съществува и отново заговори. Естествено, че не казва всичко, просто даде анонс, че ще са нужни пазарлъци за съдбата му пред вид информацията и документите, с които разполага. Към днешна дата анонсът е "Два клана има в България - на Пеевски и на премиера". През 2001 г. Доган направи Първанов президент, после бе пръв ортак (и душманин) на царя, през 2004 г. предложи Борисов за четвърта генералска звезда. Не само планетите говорят, че днес сред тишината в сараите се зачева следващият президент.

В края на декември миналата година, когато Ахмед Доган взе микрофона пред подпийналия актив на ДПС, той не просто натири Местан и изкара партията си от ердоганистки коловоз. Той показа, че е първи фактор в движението, от там и в държавата - като един истински Борис Първи, завърнал се, и ослепил кривналия от завещаната линия Расате. Доган е приблизително на възрастта на Борис, но Карадайъ не е Симеон. Пенсия няма.

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Не само планетите говорят, че днес сред тишината в сараите се зачева следващия президент.

http://www.segabg.com/