Не полицията, а властта е разпоредила вдигането на блокадите

Ако оставим така нещата, можеше да се стигне до малка гражданска война, каза Валери Симеонов

 

Силовото вдигане на блокадите в цялата страна в ранните часове на деня е разпоредено от коалиционния съвет, а не от полицията, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов по Нова телевизия. В 4 ч. тази сутрин жандармерия и полиция щурмуваха палатковите лагери, разположени на ключови места в столицата, стигна се до сблъсъци, някои от активистите бяха задържани, а рано сутринта пуснати. 

Вдигнати са и блокадите в останалите градове в страната - Варна, Пловдив, Стара Загора и др.

 

 

Валери Симеонов не каза кой е дал идеята от управляващите.

"Не мога да отговоря кой предложи премахването на палатките. На коалиционния съвет един час обсъждахме въпроса. Стигнахме до извода, че полицията трябва да се намеси. Ако оставим така нещата, то можеше да се стигне до малка гражданска война", каза Симеонов.

 

 

И продължи:

"Става въпрос за нарушение на обществения ред и за хулиганство. Това е сигнал за ескалацията на агресивността на тази ограничена група хора, която се ръководи от неясни субекти или разнородни такива. Поведението й не може да бъде предвидено и не може да продължава."

По думите му „протестите много сериозно нарушават закона вече 30 дни и ограничават правата за свободно придвижване на гражданите в редица градове на България“.

„Няма как изпълнителната власт и коалиционното управление да гледат безразлично това нарушение”, каза Симеонов.

А на въпрос как ще коментира снощното замерване с яйца на сградата на НФСБ в София - акция определена от протестиращите като "патриотичен омлет", Симеонов предупреди водещите да не иронизират и добави:

"Тук става въпрос за хулигански действия, за нарушение на обществения ред. Все едно да ме попитате: Ако ви ударят един шамар, по-добре ли ще се почувствате, ако ви ударят два шамара. И в единият и в другият случай става въпрос за хулиганство!"

Кабинетът няма да подава оставка

Зам.-председателят на парламента определи себе си като „вестоносеца на лошите новини“. 

Оповестих решенията на коалиционния съвет след дълги разговори, продължили 4 часа. Агресията винаги се насочва към вестоносеца, каза Симеонов. И добави, че по никакъв начин не е била обсъждана оставката на кабинета.

„Евентуалната оставка на правителството в края на септември не е обсъждана. Това е лично мнение на Томислав Дончев, което той е изразил по Нова тв. Когато го попитахме защо го е казал, той отговори, че е бил притиснат по време на телевизионното предаване“, сподели още Симеонов. 

А след това уточни: „Решението ни да останем на власт беше взето единодушно, включително и от Томислав Дончев“.

В отговор на въпрос, лидерът на НФСБ каза, че за Обединените патриоти не било важно кой ще е в следващия парламент и дали ще влязат отново.

"Не говорите с професионален политик, който да се храни от политика, напротив", поучи пак водещите Симеонов.

По думите му участието на политиката на неговите колеги, влезли в парламента от телевизия СКАТ, било да направят нещо за патриотичната идея и от отговорност. Нямаме никакви притеснения дали ще... и ще влезем в следващия парламент, това ще го кажат избирателите, рече той.

Над 40% има ръст на доходите, благосъстоянието на хората е факт, южното черноморие се пръска по шефовете, опашките по посока Гърция също са факт, изреди Симеонов. 

Зам.-председателят на парламента отново каза, че правителството няма основание да подава оставка. 

"Не виждаме сериозни искания от страна на протестиращите, идейна платформа, политическа платформа. Виждам една неистова борба за власт, но не по конституциионния ред", коментира той. 

Агресията от конференцията на ГЕРБ

Симеонов отказа да заеме позиция за вандалските прояви по време на Националната конференция на ГЕРБ. Според него обаче извършителите трябва да си понесат отговорността. Съобщи и това, че вече има един задържан, ще бъдат открити и останалите.

„Бях свидетел на доста грозна сцена, при която млад мъж се приближи до трибуната и започна да крещи цинизми“, възмути се Симеонов.

Изречените "цинизми" обаче са цитати от разговори на премиера Бойко Борисов, които изтекоха в публичното пространство. 

...

https://clubz.bg/102288-ne_policiqta_a_vlastta_e_razporedila_vdiganeto_na_blokadite?fbclid=IwAR1Fb6UGll3oSUyjxAzV8sKA9JNVsSSvfp2WPckhYcS7PpJN8uoFoo2-WCg