Не ругайте Българина заради китайския грип

 

Вие Българина познавате ли го?

Доста хора имат самочувствието, че го познават и обобщават. “На Българина еди какво си“, “Българина ако не го…”, “Българина обича да…” и т.н.

Аз този Българин не го познавам. Не съм упълномощен, а се чувствам почти омаломощен да реагирам от негово име. Но ще опитам в светлината на тъмната заплаха, зинала като стоглава ламя да ни изпозарази с китайския грип, любезно наречен COVID  на латиница, за да не звучи уличаващо на кантонски диалект.

Като написах “китайски грип”, да припомня отново, че в началото на 20-ти век грипната пандемия, засегнала една трета от световното население, е взела най-малко 130 милиона жертви в различни краища на земното кълбо. Макар пандемията изобщо да не е започнала от Испания, болестта незаслужено е “поиспанчена”. Нарекли я “ испански грип” и до ден днешен се нарича така.

Испания се оказала морално заклеймена заради факта, че от нейните медии, свободни от държавна цензура заради испанския неутралитет през Първата световна война, т.н. световна общественост е научила истината за грипната пандемия, информацията за която е била цензурирана във воюващите държави.

И друго вече отбелязах, но ще се повторя от друг ъгъл, чрез един въпрос: защо онзи грип да е бил “испански”, без да е тръгнал от Испания, докато днешната пандемия да е някакъв национално безличен COVID19, но не и “китайски грип”?

Това е същият казус както с ПСА, който не е никакъв Паметник на съветската армия, а Монумент на окупационната червена армия МОЧА. Нищо, че дори и медиите, заедно с политиците у нас, които споделят идеята за необходимостта от неговото демонтиране да продължават да го споменават уважително с неговото фалшиво название ПСА (за да не дразнят Путин по почина на Бойко Борисов или също така за да не вземат на “направят велик” кръстника на МОЧА в мое лице).

Не по-различен е случаят фашизма. Сталин и слугите му по света успяват частично да повлияят даже на западните съюзници на определянето на националсоциализма като “фашизъм”, макар да е известно, че родината му е Италия, а заразата му плъзва по света с оригиналното германско название на явлението в Третия райх.

Хитлер, Гьобелс и прочее германски националсоциалистически вождове никога не са оприличавали своя любим националсоциализъм на италиански фашизъм, макар първоначално да се изпитвали възхищение от него. Няма такова нещо, те гордо възвеличават именно националсоциализма (си) .

Нещо подобно по отношение на изкривяване на истината в момента се случва с китайския грип, който тихомълком беше обявен за COVID и така на комунистическата диктатура беше спестена нерадостната съдба да бъде посочена ясно като причинител на пандемията.    

Да се върна към Българина – един много лош герой в очите на твърде много българи. Обещавам да не сея заразата на патриотарството, от което боледуват овластени и всякакви набедени “юнаци балкански” у нас . Но не съм съгласен и с обобщението за Българина като подлежащо на осъдителна присъда същество.

Най-новият повод да бъде руган Българина от други българи е неговата актуална неправилна реакция срещу призрака на комуниз…пардон, на комунистическия китайски вирус, който взе да броди и у нас със закъснение, подобаващо за закъсняла в развитието си след 45 години съветски колониализъм държава.

Днес Българина е заподозрян от местни (забележете, не е от чужди!) коментатори, политици и лаици, че не сътрудничи, а масово пречи на борбата с него.

Не разполагам със сателитна (социологическа) снимка за поведението на лошия Българин. Научаваме обаче за него от докладите на органите, които бдят и превръщат изключенията от масовото поведение на загрижените българи в новина и в повод за обобщения от страна на властниците ни и придружаващите ги на всяка крачка клакьори, изпитващи задоволство от ругаенето на лошия Българин с усещането за собствено извисяване над “типичната “ българска лошотия.

Това е още “по-интересно”, като знаем как доста протести и критики срещу властта биват редовно обявявани за пренебрежими величини, защото били изключение на фона на големия брой нейни поддръжници.

“Не съм от тях”, подиграл се е Чудомир на онези българи, които се разграничават от Българина. https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=6&WorkID=11385&Level=1

Хванали властите бегълци от карантината. Браво. Не трябва ли новината да гласи, че само четирима българи сред стотиците хиляди сънародници са извършили безобразието? Не, това постижение на властите се превръща в повод за генерални изводи колко непослушен и недисциплиниран е Българина.

Ами останалите, може би милиони българи, които откликнаха на необходимостта от солидарни мерки срещу китайската зараза? И те ли са заразени от лошотията на Българина, позорящ нашето племе с разпасаното си поведение?

Мога само да свидетелствам на базата да моите статистически непредставителни наблюдения и да рапортувам следното: за около денонощие и малко отгоре ми се наложи да обиколя дузина магазини в София и околностите на столицата, както и да посетя една бензиностанция. Навсякъде имаше опашки от българи навън. Нито един от зъзнещите българи не се възпротиви на правилата да изчака реда си, за да няма вътре струпване на хора.

Нито един (от вероятно стотина, който наблюдавах сумарно в търсене на образа на скапания Българин)!

Имам придобита имунна предостатъчност от висене по опашки през първата половина от живота ми в НРБ. Спомням си, че на онези опашки имаше доста мърморене, ако не и изблици на гняв сред масово примирените поданици на цар Тошо, покОрен на СССР в покорената България. И точно българите, които бях сред най-дресираните поданици на комунистическата империя, да бъдат обвинявани сега колективно в липсата на дисциплина “по традиция”, е нелепо и нелогично.

Нищо подобно не забелязвам днес. Видях десетки европейски българи да се отнасят с разбиране към неудобството да висят на близките  до нулата температури на улицата без изобщо да оспорват необходимостта от тази мярка. 

Споделям това наблюдение с надеждата да спрем с онова обобщение за Българина – а и защото съм малко повече Българин от онези, които ми препоръчват да си слагам фес и да заминавам за Турция, щом не харесвам руско-съветския колониализъм.