Не сме славяни, братушки сме

 

Българите не са близки до славянските народи, генетично сме по-сходни с прабългарите и траките. Това установи (още преди няколко години) съвместно изследване на учени от БАН, Медицинския университет в София и италиански учени.

 

За българо-италианското проучване гените на 900 етнически българи от цяла България (включително българомохамедани) са сравнени със ДНК материала, съхранен в костите и зъбите на прабългари и траки, обяви директорът на института по микробиология на БАН акад. Ангел Гълъбов.

Съпоставки в рамките на изследването показват, че днешните българи са генетично доста отдалечени от съвременните славянски народи. Както впрочем и от тюркските, оказва се – въпреки хипотезите за смесване на българските и турските гени през османското иго/робство/владичество/присъствие.

„С руси, украинци, белaруси, поляци, чехи, словенци ни обединява общността в езика, но генетично ние сме различни в една или друга степен“, каза акад. Гълъбов в едно интервю миналата година. „Изследвани са над 900 души и резултатите потвърдиха – българите по генна структура са европейци“, посочи той.

„Има политически причини за разпространението на идеята, че сме славяни и сме част от славянското семейство. Това е тезата и на сегашните руски автори, които продължават да ни наричат тюрко-българи“, заяви днес акад. Гълъбов пред bTV. „Това обаче е пълен абсурд и не отговаря на истината“, каза той.

Политическите причини са известни. Те се коренят в една „страна огромная“ с панславистки амбиции от векове, която доскоро държеше България силом в орбитата си, а в последния четвърт век огромна част от българите доброволно се въртят в тази орбита.

И преди русофилски настроените българи да извадят „Калашников“ срещу mythbuster-ите от БАН, едно уточнение. Учените съвсем не твърдят, че нямаме и славянски корени. Нито че не споделяме общ език с народите от славянското семейство – та нали сме дали „на вси словени книги да четат“. Твърдят единствено, че генетичният принос на славяните в днешните българи е силно преувеличен. Мит.

Един мит, пропагандиран от векове от Москва. Също толкова нереалистичен, колкото родството на днешните македонци с Филип Македонски. Които, апропо, са генетично сходни с българите, показва същото изследване.

Панславистката доктрина на Русия обитава България цели 2 века. Тя, за разлика от „православното единство“, бе поливана от пропагандата и през социализма и сега, заедно с православието, изживява идеологически ренесанс с политически и духовен център Москва.

О, никой не казва сега да залюбим Вашингтон, например – любимата дихотомия на Кремъл! Но нима „братски народи“ се нуждаят от измишльотини, за да постулират братството си?

Разбира се, откритието на българските и италианските учени няма да разколебае никой русофил у нас. Огромен брой българи любят Русия тъй страстно, че покрай нейния безспорен принос за Освобождението, отказват да приемат и приноса й в Разпарчетосването (Берлинския конгрес) – камо ли да осъзнаят, че в насилствената имперска прегръдка на СССР България е изостанала с десетилетия в развитието си. Отчасти поради факта, че любовта е ирационална. (Стокхолмският синдром – също.): „Умом Россию не понять (…) В Россию можно только верить“.

Но очевидно предвид научните доказателства „Нощните вълци“ на Путин например трябва да преосмислят мястото на България в ежегодния си мотопоход „Славянски свят“. Или да ни изключат, или да ни запазят като асоцииран член.

А когато леви, патриотични и други сили плюят по „Гейропа“ и „еврогейовете“, вече могат да са убедени, че плюят на „семката“ си.

http://ureport.bg/