Не, това не е щит срещу пандемията и защитените не са 300 хиляди

Петър Карабоев

 

Премиерът Бойко Борисов повтори на правителственото заседание днес, че в понеделник отварят ресторантите и казината (всъщност, за него темата приключи преди 10 дни, когато каза в Исперих, че по нея „повече няма да говорим“), а на 1 април ще отворят и нощните заведения.

Това се случва в момент, когато почти цяла България е в максимална степен на зараза и броят на новите случаи от коронавируса се увеличава.

Аргументите на Борисов, разпространени от пресслужбата на Министерски съвет, са повече от спорни. Ето какво казва той: 

  • „Близо 150 000 са ваксинираните до момента български граждани, като само за ден са имунизирани над 17 000 желаещи, а над 200 000 са оздравелите пациенти с COVID-19. „С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.“

Повечето от тези данни просто не са верни.

1. Ваксинираните не са 150 000, това е броят на хората с първа доза, а с две дози са малко под 30 000, т.е. пет пъти разлика.

Вярно е, че още с първата доза започва изграждане на имунитет, но ако тя беше достатъчна, самите производители или регулатори щяха да препоръчат да не се поставя втора. Но такава препоръка няма. Понеже в България масово се поставя продуктът на „АстраЗенека“ (от „Пфайзър“ и „Модерна“ са поставени общо по-малко от 4 хиляди дози), втората доза от него идва 8-11 седмици по-късно. На ваксиниралите се днес най-вероятно в листчето за следващата инжекция пише, че ще им я поставят в средата на май или по-късно. Т.е. дотогава не би трябвало те да се броят като ваксинирани.

2. За оздравелите пациенти по-добре да не говори, защото броят на разболелите се и оздравелите (при цялата непрекъсната смяна на контрамерките) е в пъти по-голям от докладваното от болници и лични лекари и Борисов и правителството му (както и никой в държавата) нямат идея за реалната картина.

За една година пандемия са направени само 1.4 милиона PCR теста, а много от тях са по няколко пъти на едни и същи хора. Бързите антигенни тестове са още по-малко – 250 186, и не е ясно колко от тях са направени в здравни заведение за потвърждение, че пациентът с COVID-19 може да бъде изписан. Не се знае и в тази група колко от тестовете за антитела са правени по няколко пъти на едни и същи хора.

Поне от месец насам новите случаи на заразени в България бърза се увеличават.Поне от месец насам новите случаи на заразени в България бързо се увеличават.

Нито дума за починалите, но и тази тема е коварна за всеки на власт по света. Борисов няма с какво да се похвали и днес го напомни икономистът Евгений Кънев: 

  • „Утре България ще надмине кота 10 000 жертви на епидемията по официалната статистика. България има 0.08% от световното население, а е дала 0.4% от жертвите досега. Това ни нарежда сред страните с най-тежки поражения спрямо населението. САЩ, с най-много регистрирани заразени и починали в света – над 500 хиляди души – повече от двете световни войни и Виетнамската война взети заедно – всъщност е в същото положение: около 0.15% от населението беше загубено. Разликата обаче е, че САЩ имат всяка година положителен прираст, а ние – отрицателен прираст на населението. С други думи, загубата на всеки човек у нас е много по-голяма за обществото. А и ваксинацията върви с драматично различни темпове, което значи, че в края на епидемията ще сме дали повече жертви.“

3. Оздравелите не са защитени напълно – те също се нуждаят от ваксиниране вероятно само с една бустерна доза, макар и по-късно, защото не е ясно колко дълго са с антитела, т.е. са защитена група под условие.

4. Дори въпросните 350 000 души в държава от 7 милиона (може би 6.5 млн са реално в страната) души население не са никакъв „щит“. Терминът би могло да се използва при поне 70% ваксинирани и защитени пълнолетни българи, а това са около 4 млн. души.

И никой от присъствалите в залата – от министъра на здравеопазването до директорите на водещите болници – не му опонира.

Така че думите на премиера Борисов не са повече от предизборно говорене с увереност, че думите му се приемат за самата истина.

Това го гледахме миналата година в Сърбия, където манипулираха и криха данни, за да минат изборите и после напълниха болниците.

Друг въпрос са честите сравнения на Борисов с Европа и колко либерални са мерките при нас. Това е вярно, но и защото властите в България използват драстично занижени критерии и не инвестират в тестове, за да имат ясна картина къде какво се случва, а и така да успокояват професионални общности, като учителите например.

Здравният министър Костадин Ангелов каза преди време, че прагът за нови ограничителни мерки е 200 заразени на 100 хиляди души. В Германия облекчаването започва под 35 на 100 000, а в момента страната е на ниво около 59 на 100 000.

Преди седмица здравният министър Йенс Шпан обяви, че от 1 март за всички ще има безплатни бързи антигенни тестове като част от Националната стратегия за тестване. Същото прави Австрия, а във Франция разходите за PCR и антигенни тестове се възстановяват на всеки със здравна вноска. От началото на март всеки здравноосигурен германец, изпитващ симптоми на COVID-19, ще може безплатно да си направи PCR тест при личния лекар.

Така ще се завърнем към по-нормален живот в пандемията и ще държим малък броя на заразените, когато се появат след отмяната на ограниченията, обясни Шпан. Тестовете ще се правят от професионалисти, но вчера бяха одобрени и три антигенни теста за домашна употреба (на Healgen Scientific, Xiamen Boson Biotech и Hangzhou Laihe Biotech) от неспециалисти. Още такива продукти ще бъдат одобрени следващата седмица. Цените в страната са в рамките на 50-100 евро.

Също от следващата седмица безплатни бързи антигенни тестове започват да правят и аптеките в Австрия. В Англия полицаи и доброволци раздават такива по домовете.