НИЕ И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ: ВОДОПАД ОТ ЗАБЛУДИ

Българската позиция, преведена на македонски „Сакам да бидам будала”
Снощи на Европейския съвет България потвърди ветото си към Македония за преговори за влизане в ЕС.
Винаги съм се чудил не на българските политици – те са ни ясни. Чудил съм се на българския народ колко лесно го мамят и заблуждават.
Отношенията на България със Северна Македония не са единствено междусъседски проблем. Защото когато си влязъл в два съюза (ЕС и НАТО), не може само да черпиш блага от тях, да ги ползваш само за свои нужди, а за всичко останало да забравяш, че си техен и да се възпротивяваш, понеже по някакви причини лично не теб не ти изнася.
Ще върна миналото. Към случая с държавата Косово.
Например ако навремето бях премиер, щях да се опитам да предложа друго решение за него. След опита за етническо прочистване и лятата на потоци кръв според мен то трябваше да получи автономен статус в рамките на Сърбия, гарантиран от Запада или още по-директно - регион под патронаж на ЕС (протекторат). Освен това считам, че решението за държава Косово, взето в САЩ, беше плод на непремерени емоции в Белия дом, защото и американските дългосрочни стратегически интереси не кореспондират с него.
Но ако не успеех да убедя партньорите ни по съюзи, щях да призная държавата Косово, понеже проблемът се оказа стратегически за тях.
Давам примера защото е аналогичен на сегашния казус със Северна Македония. И същевременно, макар и аналогичен, има огромни разлики с онзи. Понеже ако кризата там експлодира заради сръбско-албанското противопоставяне в Скопие, много яко ще го отнесе и България.
Затова спешно трябва да се търси решение за противоречията ни от една страна, а от друга – защищавайки интересите ни, да се опитаме не да пречим с изявление „никога в ЕС”.
Понеже пътят към ЕС ше тушира сръбските амбиции за владеене на Македония и противоположните им албански.
.
ПРЕГОВОРИ ЗА ЕС – ТОЯГА, ПО-ГОЛЯМА ОТ ДНЕШНОТО ВЕТО
.
Точно противоположната позиция е правилна: да помогнем за членството в ЕС, ползвайки зависимостта от нас като апетитен залък за македонците.
Хората не знаят и политиците крият от тях, че във всеки един момент на преговорите с ЕС, а те ще продължат години, България има правото да наложи вето на съседите, ако не приема тяхната позиция и така да блокира или задържа членството им.
В тази ситуация бяхме поставени самите ние в процеса на нашите разговори за членство в ЕС. Водещата ги Меглена Кунева получи названието „Мадам Йес”, понеже когато вече си впримчен в един такъв процес, рамките ти за шаване и мърдане са крайно ограничени, а в много случаи – и невъзможни.
.
Ето само някои от преговорните глави с Македония, където ще стои въпросът на историческите, културните, езикови, дипломатически и др. отношения:
• Глава Външни отношения
• Глава Обща външна политика и политика на сигурност
• Глава Наука и изследвания
• Глава Образование и обучение
• Глава Сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи (човешки права)
Освен тях има още десетки глави в преговорния процес. И всяка от тях може лесно да се превърне от София, при това без никакви скандали в пречка за желанието на Македония да влезе в Съюза.
 
Започването на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС е много по-силен инструмент за защита на българските интереси отколкото едно голо вето върху идеята за присъединяването й. Защото ако в процеса на разговорите България заплаши да наложи вето или да блокира затварянето на някоя преговорна глава, Скопие веднага ще клекне.
 
Размерът и отпускането на предприсъединителните фондове от ЕС е свързано с това. А да вземат дадените ти пари боли далеч повече, отколкото ако те плашат, че въобще няма да получиш нищо.
Заедно с тази политика щях да развия всякакви връзки със Северна Македония, вкл. и чрез изисквани допълнително европейски предприсъединителни форми за нея от една страна, а от друга – чрез европейски субсидии за България по програмите за трансграничното сътрудничество. Понеже когато заговори езикът на парите, навсякъде по света езикът на нападките си прехапва устните.
Освен това граничещата до кандидатката страна-членка на ЕС също намазва немалко допълнителни средства. И получава естествен пазар за своята продукция още преди да приключи процеса на приемането.
Но понеже ние, българите сме най-умните на света, а гърците, разбира се, са пълни олигофрени - къде ще се мерят с нас по политики и дипломация, в момента Атина е най-големият привърженик за започването на преговори на ЕС със Северна Македfния.
.
Знаят ли родните политици действителните български интереси. Естествено, че ги знаят.
А като ги знаят, защо не ги правят на политика?
Защо лъжат, че бранят героично Родината от разни попълзновения?
.
КОИ ДЪРЖАВИ ОБСЛУЖВА РОДНИЯТ „ПАТРИОТ”?
.
Лъжат нарочно, съзнателно, умишлено и не в интерес на България, спирайки този процес с мотив нашата история. Далеч по-добре можем да ги защитим в преговорния процес, когато неизбежно ще имаме съюзници и сред други държави в ЕС. Първите, които виждам са Гърция, Румъния, Словакия, Испания, защото едни такива преговори създават прецеденти за етническото, историческо и културно наследство, което имат съответните държави и заради малцинствата си не са склонни да поощряват фалшификации или идентичности в тях със задна дата от векове, пък дори и от по-близко минало.
Значи сега сме съвсем самички, а в процес на присъединяване на Северна Македония към ЕС ще имаме куп съюзници. за позициите ни.
.
Другото, което щях да направя ако бях премиер: щях много остро да притисна Сърбия, която е основен производител на антибългарската позиция на Скопие.
Защото истинският проблем не е в битката с македонските политици.
Истинският проблем в отношенията ни със Северна Македония е сръбското лоби там.
 
За наследниците на Милошевич приемане на Северна Македония в ЕС е задраскване за възможността за приобщаване на Македония към „велика” Сърбия. Те не са забравили и няма да забравят, че Македония близо век е била територия, командвана и поставена под юрисдикцията на Белград.
Щях да притисна Белград безпощадно.
Имаме ли такива възможности?
Повече от достатъчно.
Например чрез подаръка Турски поток, който направихме на Сърбия с наши милиарди. Или със спиране на транспорта на руско въоръжение за нея през нас като единствена възможност за Вучич (заради ветото всички други съседни държави го отказват, само България го прегазва), с отказ от учения на наши полигони, с натиск за западните покрайнини, където тече процес на скрита, стигаща и до бруталност на места асимилация на хората с българско самосъзнание.
И с редица др. мерки, вкл. пренасочване на международните транспортни потоци през моста при Видин и ускорено строителство ма магистралата от София към Дунав. Тя е част от европейски трансграничен коридор, за нея няма проблеми с финансирането от Брюксел за разлика от „Хемус”, строителството й ще оживи Северозападна България, а пускането й в действие ще спре демографския и икономически колапс там.
Да сте чули някой политик, пък били и тези на Промяната, да постави по този начин проблемите?
Не, няма да чуете!
Защото цялата родна позиция за Северна Македония е написана не в София, а в Москва, сръбската отрова при съседите македонци се лее съгласувано с Кремъл, а държавата ни със сегашната политика продължава да е реализира идеията за "Велика Сърбия" и балканската стратегия на Путин.
.
Гърция в своя спор за названието на Македония го разбра и вижте как руските позиции в Атина там започнаха да угасват въпреки многото инвестирани руски милиарди там. Инвестирани там, а не ограбени от там, както е у нас. Същото се случи при съседите и когато започна флиртът Путин-Ердоган.
.
ПЛАЧЕМ ДА СМЕ СТРАНА В
ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТ
.
Гърция се скара за името на Македония не само заради исторически претенции и наследство, както се представя по медиите и от експертите.
Искаха различно название, за да се отграничат от нея при бъдещ етнически конфликт. Такъв конфликт заради едноимената географска област в Гърция и най-високият й стандарт в нашия регион щеше да ги залее с мигранти и да им вмени международни задължения да ги отглежда и храни.
.
Затова говорителят на гръцката държава заяви при дипломатическото признаване от Атина на Северна Македония, че Македония е географска област на много държави, а не само и единствено на Гърция. Заяви, че в Северна Македония живеят всякакви етноси: от македонци през албанци до българи. (сърбите заради претенцията за Велика Сърбия не ги спомена, въпреки че ги има немалко). Заяви, че макар гръцката църква да е имала монопол в християнското вероизповедание в тези земи, Гърция няма такива претенции.
БЕЛЕЖКА: Вселенската патриаршия движи процеса по признаване на автокефалията на македонската, докато нашата църква се кара с македонската и отказа искането й родната патриаршия да я припознае, понеже е нейната "църква-майка".
.
Представете си, никой не поиска оставката на гръцкия кабинет, понеже ей, на, предал "гръцкото". И нито един гръцки върл патриот (а техните са истински за разлика от нашите) не се нахвърли върху правителството за това изявление.
А сега си признайте: може ли нещо подобно като това изявление и такава политика да се случи у нас? – Не! Заради собствената ни глупост и лесното ни манипулиране като народ.
Сериозната българска политика няма нищо общо с истеричните политическо-лобистки и и партиотарски крясъци, които вредят на нашите интереси и чудесно обслужват някои чуждестранни.
.
Но в България онова, което правят и струват родните политици, винаги се представя като чифте компютър, макар и на гол тумбак. Хората тъпо им се доверяват.
А ако се изразя на македонски, България е „Сакам да бидам будала!”
 
Фейсбук