Ние сме допуснали в тил да се появи проблем за колективната система за сигурност, на която разчитаме, без да допринасяме.

Ilian Vassilev

Скандал с разрешителното за прелитане на китайското военно карго, което носи ЗРК HQ 22 за Сърбия?
Зависи.
Както китайските превозвачи, така и сръбските власти са били длъжни да уведомят българските за съдържанието на пратката. И най-вероятно са го сторили. Разрешението се подписва от министъра на отбраната, а техническото посредничество се реализира от МВнР.
Ако не са уведомили, тогава е скандално. А министърът дължи обяснение, при всички случаи. 
Защото сделката била полутайна. От кого? От нас, от НАТО, от обществеността.
Вън от съмнение, след сделките с Рафал и сега ЗРК, Сърбия дава ясно да се разбере, че ще се въоръжава. Няма друг противник в района освен НАТО. Тоест ние сме допуснали в тил да се появи проблем за колективната система за сигурност, на която разчитаме, без да допринасяме. Режем клон, на който седим.
Тези ЗРК са модерни, имат радиус от 170 км и височина на действие от 50 м до 27 км.
Спешността с която са доставени говори, че китайците искат да добият опит и през радарната система да се наместят на важни пазари, за да следят движението на натовските сили /българските в това число/. Тоест ние помагаме на противниците на НАТО и играем срещу себе си.
В контекста на отказа да доставим оръжия за Украйна, и пропуснатия шанс да изнесем С 300 срещу Пейтриът, това е поредната издънка /дори да е получено разрешително, министърът дължи обяснения дали е съгласувал с НАТО, ако не е защо/. И ако не е знаел за пратката, защо не е знаел и ... скандалът става междудържавен. България е мост между Китай и Русия и Сърбия като центъра на антинатовското влияние в Западните Балкани. А това вече е голяма издънка.
Но в унисон с общият контекст на усилията на Русия, Китай и Сърбия да спрат интегрирането на РСМ и Албания.

Фейсбук