You are here

Нинова : Правителството да заведе регресни искове срещу политици, заради които България е осъдена в Страсбург

„Всички граждани плащаме присъдите от Страсбург, осъдени сме и заради премиера”, подчерта Нинова. Тя цитира български закон, според който този, който е причинил тази вреда умишлено или при груба небрежност, при или по повод изпълнение на служебните си задължения, трябва да носи отговорност, като плати от джоба си. По думите й обаче този закон не се изпълнява.

 
„Г-н премиер питам ви, кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради това, че заради него бяхме осъдени по едно дело за 55 хил. евро. Или г-н Борисов, кога ще изпълните закона и кога ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за 6 дела, по които сме осъдени за 120 хил. евро”, запита Корнелия Нинова. 

Ако има прокуратура в България, след днешното решение на Страсбург, трябва веднага да започне разследване на Бойко Борисов, заяви пред "Правен свят" един от адвокатите по делото пред ЕСПЧ Михаил Екимджиев през ноември 2012 г., но ...

Решението на Евросъда по делото "Димов и други срещу България" е първото, в което премиерът Бойко Борисов поименно е споменат - при това не просто като участник, а като ръководител и идеолог на полицейска операция, окачествена от Евросъда като нарушение на най-основното човешко право - правото на живот.

Става въпрос за прословутата двудневна операция на 10 и 11 декември 2003 г. по задържането на Тодор Димов Тодоров, известен като Чакъра, във вилата му в Харманли. След намесата на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, който лично ръководи втората част на операцията, къщата бе обстрелвана с гранатомет, докато се подпали. Чакъра бе намерен овъглен на втория етаж.

После обаче разследването установи, че въпреки двудневната полицейска обсада и обстрел върху къщата, въпреки огромното количество експлозиви, димки, и обстрел с гранати, Чакъра не е бил убит от полицейски изстрел, а е успял сам да се взриви с ръчна граната. Действията на полицията са били напълно по устав, приеха последователно разследващите, а после и военният съд.

Делото бе образувано по жалби на двамата синове на Чакъра - Добромир и Данаил, и съпругата му Вера. Евросъдът им присъди общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им.

По думите ѝ, когато един политик или държавен служител погази правата на хората, но знае, че трябва да плати от джоба си, ще се замисли дали ще го направи.
Правителството да заведе регресни искове срещу политици, заради които България е осъдена в Страсбург, поиска лидерът на БСП по време на обсъждането на по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕПСЧ), по дела срещу страната ни от 2017 г..

"Под лупа"