You are here

Нинова: Тихомълком ГЕРБ узаконяват фалшифицирането на избори

Управляващите от ГЕРБ залагат корупцията в законите. Живеем с авторитарна власт, вървим ускорено към диктатура, съдейки по това как се взимат еднолично решенията в нарушение на всички принципи за разделение на властите. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция.

Нинова обясни, че пример за това са промените в Изборния кодекс. "Тихомълком, между първо и второ четене, от ГЕРБ узаконяват фалшификацията на изборите. Досега решенията на комисиите се вземат с 2/3 мнозинство от членовете. С новите промени ГЕРБ въвеждат падащия кворум с обикновено мнозинство. В някои от комисиите те имат това мнозинство. В други комисии ще им трябват един-два гласа от партньор и по този начин елиминират другите партии. На второ място, ако първоинстанционен съд отмени решение на комисията, досега се насрочваха нови избори, където е установено, че има фалшификации. ГЕРБ предлагат това да отпадне и същата комисия, със същия състав, да вземе ново решение на базата на същите фалшиви протоколи", обясни Корнелия Нинова.

 

Тя съобщи, че БСП ще сезира Венецианската комисия и настоя ГЕРБ да оттеглят поправките в изборния закон. По думите й на второ четене в парламента социалистите ще настояват за въвеждане на машинно гласуване.

 

Нинова обяви също така, че започва инициатива за смяна на членовете на ЦИК. "Тази избирателна комисия е с изтекъл мандат. Те се ослушват и не искат тази процедура да се отваря", изтъкна председателката на левицата.

https://frognews.bg/novini/ninova-tihomalkom-gerb-uzakoniavat-falshifits...