Новак: Първа тръба за "Турски поток" през 2019 г.

Проектът за първата тръба на газопровода „Турски поток“ трябва да бъде реализиран към края на 2019 г.

Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак. „Сега с нашите турски партньори обсъждаме конкретни стъпки за реализация на проекта. Разработихме пътна карта, която е предадена на турските партньори, създадена е специална работна група, разработен е проект за междуправителствен договор. Планираме до един – два месеца да стигнем до подписване на съответните споразумения, за да може първата линия на газопровода за доставка на газ за турските потребители да бъде реализирана още към края на 2019 г.“, каза Новак, съобщи бТВ. 

Руският президент Владимир Путин пък заяви в интервю за Блумбърг, цитирано от Кремъл, че проектът за газопровод "Турски поток" ще бъде осъществен. Той допълва, че ще има възможност да бъде снабдявана и Европа, но тези доставки ще зависят от решението на Европейската комисия.

След като Русия се отказа от осъществяването на проекта "Южен поток" заради изискванията на ЕС газопроводът да отговаря на т. нар. трети енергиен пакет, беше решено да се строи "Турски поток". Впоследствие преговорите по проекта бяха спрени, включително и заради кризата в отношенията с Турция.

Проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция. Дължината на морската част е около 910 километра, а на сухопътната по турска територия - 180 километра. Мощността на всяка от четирите тръби на газопровода се предвижда да бъде 15,75 милиарда кубични метра. Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 милиарда евро.

http://offnews.bg/