Новата Райна Княгиня е осъдена на смърт и разстреляна от комунистическите престъпници на 25 април 1952г., а е била само на 22 години.

 

Георги Дюлгеров

На 19 април 1929г. в село Червена вода, Русенско е родена легендарната Цветана Попкоева останала в българската история като новата Райна Княгиня. Една от най-великите български революционерки, горянка, учителка и национална героиня. Борец срещу престъпния комунистически режим в България. Емблематична фигура в Горянското движение на Русенския край през 50-те години на ХХ век.
Учителка, само 22 годишна, тя нощем обикаля селата и хорските къщи и организира чети и дори въстание. Но след разгрома от 1951г. става ясно, че бунтът няма да се състои. Обикаля горите още половин година, нощува из селата при верни хора.
На 22 февруари 1952г. е заловена от комунистическите изроди с помощта на предател. Издайникът получил 50 хиляди лева, а милицията минава през селищата, водейки арестуваната Цена, за да обезкуражи малкото останали поддръжници на Горянското движение в България. Новата Райна Княгиня е осъдена на смърт и разстреляна от комунистическите престъпници на 25 април 1952г., а е била само на 22 години. Историята й е описана в книгата “Миналото в мен” от Габриела Цанева, писателка, която е и близка родственица на горянската героиня.
Горянската клетва най-добре описва срещу какво са се борили тези българи:
„ОБЕЩАВАМ ПРЕД ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ДА СЕ БОРЯ ЗА НЕГОВОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ И ЗА ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВАТ СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА. ЗНАЯ, ЧЕ ВСЯКО СВОЕВОЛИЕ И ПРЕДАТЕЛСТВО СЕ НАКАЗВАТ СЪС СМЪРТ – ЗАКЛЕХ СЕ.“
 
Фейсбук