Новата спортна зала - гордостта на Борисов,май е поредната далавера

Когато предизборните борби навлизат в нова забързана надпревара и е нужен оня пиар, известен още от Аристотелово време и отразен от него във връзка с тираните и свързан със строежа на големи общественозначими постройки и специфичните самовъзхваляващи речи- всичко е просто и ясно. Да се режат ленти, да се откриват нови или реконструирани обекти е добър политически предизборен пиар и макар да се съмнявам в знанията на премиера относно Аристотел, то не се съмнявам в интуицията му и в следването на примера на Тато, който все откриваше по нещо и дори при откриването на завода за полупроводници се изцепи: „Тази година – завод за полупроводници. Догодина – за цели проводници!“

И  тъй като нямаме строеж на нови заводи, а на само една спортна зала и километри от някоя магистрала, нека се съсредоточим върху обърканите обещания и строителни далавери платени с пари от нашия джоб, за които премиерът Борисов се хвали, че има главната заслуга.

Малко предистория

При подписване на договор с Главболгарстрой за строеж на спортната зала в София, през август 2009 г. премиерът Бойко Борисов заяви:

“Строежът на многофункционална спортна зала в София може да започне още утре.“

Неколкодневните разговори с шефа на компанията Симеон Пешов доведоха до поевтиняването на бъдещото съоръжение със 17 млн. лв. “Залата ще ни струва 90 милиона лева вместо договорените преди 107 - допълни премиерът. - Фирмата се съгласи да сведе печалбата си до нула, но ще спечели от реклама. Това са реалните антикризисни мерки - да осигурим на бизнеса работа, да защитим родното производство, да обезпечим финансиране и спрем контрабандата.”

“В бюджета до края на годината няма пари за зала - поясни премиерът. - Предишното правителство направи първа копка, без да е заделило и лев. Всичко беше само за пред медиите. Реално, като правиш първа копка, на следващия ден булдозерите трябва да могат да копаят...”

Премиерът разкри, че подобен проект в европейските страни струва между 1 и 2 милиона евро за 1000 места. “Тази сума е за тренировъчните зали, а за официалните цената е още по-голяма”, допълни Иван Ценов, зам.-министър на спорта.

„Цената на спортния обект обаче няма да е за сметка на качеството. Параметрите остават непроменени. Залата на комплекс “4-ти километър” ще има 16 500 места.“

Според в.“Труд“в негова публикация от 11 август 2009 г. е посочено:" Залата на комплекс “4-ти километър” ще има 16 500 места. "

Дали обаче това се случи две години по-късно?! Нищо от поетите ангажименти освен пусковия срок не бе спазено и то след „твърдото“ премиерско обещание...

Според информация, публикувана в медиите, залата "Арена Армеец", открита на 30 юли, е с макцимален капацитет 12 хиляди седящи места за спортни събития и до 18 хиляди за концерти. (в-к "Стандарт", 30 юли 2011 г.)

Отново според в. “Стандарт“ от 30 юли 2011 обявява цена от 108 милиона лева: "Тя (залата) бе строена година и осем месеца и струва на държавата 108 милиона лева.", въпреки уверенията на премиера, тиражирани в медиите, че „Главболгарстрой“ ще строи залата без печалба, за 90 милиона лева...

Спомняте ли си, че в Европа за хиляда места цената е между 1 и 2 милиона евро според Иван Ценов, зам.-министър на спорта, което означава, че при 12 000 места сумата за изграждане на тази зала би трябвало да е около 12 до 24 милиона евро, които са 24 и 48 милиона лева, а на нас данъкоплат­ците тази зала е излязла поне 2,25 ПЪТИ ПО-СКЪПО и то при обещаните 90 млн. лв.?!

Според DarikFinance.bg и публикацията му от 30.07.2011 г. научаваме тези факти:

„Новата спортна зала на София глътна 118 млн. лв.

Спортната зала бе построена с инвестиция от 118 млн. лв., като дейностите по изграждането  й отнеха рекордно малко време - само 18 месеца. Капацитетът й е от 12 529 седящи места, от които 3 500 са на телескопични трибуни. Така заедно с правостоящите места броят на посетителите в нея може да достигне до 19 хил. души.

Според някои изчисления инвестицията в залата няма да може да бъде изплатена в следващите 50 години дори и залата да се ползва и за концерти, освен за спорт. Името на залата е „Арена - Армеец“ София заради спонсорството, което едноименният застраховател предложи.“

Говореше се от премиера за цена от 90 млн. лева?! Да не говорим, че и това е много при условие, че  тон стомана се движеше през периода 2010 -2011 г. на цена между 600 и 800 щатски долара за тон, а стоманата е основно перо в тази зала. При строежа са излети 32 хиляди куб. метра бетон, армировката е 4300 тона, което ще рече, че за стомана са отишли между 7 и 8 млн. щатски долара или около 11 млн. лева, което е едва около 9-10% от крайната цена.

Гафовете в т. нар. предоговаряне на премиера Борисов

Най-сериозният недостатък на спортната площадка е, че не може да приема състезания по лека атлетика. Леката атлетика е царицата на спортовете, но едни 4 метра не достигат, за да може да се провеждат и състезания по лека атлетика! Някой трябва да го е срам след подобна грешка и да понесе нужната санкция, дали е проектант или държавен чиновник, който не е разбрал факта, е по-малко комичен, отколкото трагичен...

Залата е хубава като всяко ново нещо, но има Един, който казва, че я „бил построил и ни я подарявал“... И всичко това  при положение, че е строена с парите от нашите данъци?!

А как стои въпросът с обещанията на премиера за „ниската“ цена и броя на местата в залата?

Този въпрос би бил достатъчно неудобен за всеки, но едва ли и за него. Просто обещанията му не се изпълниха.

Ето един чудесен коментар, който е истина и разкрива състоянието на нещата около строежа на прословутата спортна зала:

Свалена цена?

„Нали можете да смятате?

Хайде да дам данните от първия договор с ДАМС и това, което направи Борисов.

В първия договор залата е с разгъната застроена площ от 63 240 кв.м - 107 624 009 лв. без ДДС. 129 148 810 лева и 80 ст. с ДДС.

Цена на квадратен метър РЗС - 2042.20 лв с пълна функционалност(и лека атлетика)

В договора на Борисов цената с ДДС става 108 000 000 лв.

Залата вече е 48 711 кв.м, а квадратен метър струва 2217.16

175 лева в полза на Главболгарстрой или 8.5 милиона лева в джоба на изпълнителя в повече.

Рекет даден, рекет приет...

Залата е с частична функционалност, различна от предвидената по проект.

Как мислите, дали шайката около ББ може да смята? А дали шайката може да дели?

Въпрос с понижена трудност. Дали всичките 8.5 милиона са влезли в касата на Главболгарстрой или част от тях са пропътували друг маршрут...

Ще се обърна към възторжените, умни, красиви и напълно оперирани от срам екземпляри от агитката на ГЕРБ. Добре е да замълчите... Крясъците ви предизвикват отговори, а те никак не са в полза на случилото се около тази зала. Както и покрай АМ "Люлин", която Борисов оскъпи със 100 милиона.

П.П.

Данните за 48 711 квадратни метра са от нета. Министърът на физкултурата при откриването ги докара до 43 000 квадратни метра, но реалната РЗС площ ще стане известна след края на мандата...“

Новата спортна зала в София

Какво казват спортистите:

"Далавера около строежа на новата спортна зала в София, Бойко Борисов мълчи.

Редица нередности около строящата се в София многофункционална спортна зала разкри волейболната легенда Пламен Константинов. Според казаното от Константинов първоначалният проект е променен, като са отнети 25% от квадратурата на залата, което ще бъде за сметка на капацитета й и на много спортове, които няма да могат да я ползват. След това премиерът обявява, че намалява цената на проекта от 107 милиона лева на 90 милиона лева БЕЗ ДА ИМА ПРОМЕНИ в конструкцията. Оказва се обаче, че квадратурата на залата е променена – вместо 63 000м?, се строят 48 800 м?, като са отнети и подземните паркинги. Волейболната легенда обясни, че капацитетът на залата ще бъде намален от 16 000 на 12 000 места, като освен това ще бъдат ощетени много спортове, сред които леката атлетика и зимните спортове. В резултат на всичко това, тази зала вместо да бъде рентабилна и да носи приходи на държавата – не само от спортни събития, а и от концерти и изложения, ще бъде в тежест на бюджета и няма да може да върне инвестицията.

Оказва се дори, че и тези деветдесет милиона лева за такава зала са нереално завишена сума, като Константинов посочи за пример залата, която се строи в Истанбул за световното първенство по баскетбол, която ще бъде с капацитет 22 500 зрители при публично обявена цена - 25 млн. евро.

Б. Борисов ще каже ли в чий джоб влязоха тия 17 млн. лева след "предоговарянето"?

На фона на тези неудобни разкрития премиерът заяви при откриването на залата:

“При нас демокрацията цъфти. Аз си имам социология. При откриването на залата оня ден от 12 хиляди 10 хиляди са си купили билети. Хората ме поздравяват по улиците. Това е моята социология.”

“Сега си хапват…ръцете, като виждат спортната зала. Хората ще разберат, че 22 г. са лъгани, като са гласували за Костов и за Станишев. А след мен всичко мога да покажа с пръст – Южната дъга, северният тандем, Дунав мост 2 – абсолютно провален проект. Лесно е да се прави първа копка – вземам една мотика, разкопавам цялата държава и толкова. А аз откривам, когато е осигурено финансиране, проектиране и всичко останало.”

Имаме да изтърпим още една – две години и подобни съоръжения ще направят България друга държава – това каза премиерът Бойко Борисов на официалното откриване на новата спортна зала „Арена Армеец".

Като идвах насам, ми беше малко тъжно - когато слагахме първата капсула в основите, водих медиите да им обяснявам, че тези призиви навсякъде да спрем строителството, че е криза, ние продължихме. Но в 2011 г. да трябва да убеждаваме някого, че има нужда от подобно съоръжение... добре, че не се отказахме, коментира Борисов.

Сега, да убеждавам, че не трябва да спрем инфраструктурните проекти, защото не се ядял асфалт... Ще изтърпим още една година, ще имаме „Тракия”, ще имаме „Марица”, ще имаме „Струма”. Догодина София ще има най-красивото метро в Европа. Надявам се всеки от вас като кара по южната дъга и моста Брюксел - вижда разликата, каза премиерът.

Борисов благодари на архитекти, инженери, кметове за новата спортна зала. На момчетата от нашия национален волейбол пожелавам да направят добро сефте. Утре също входът е безплатен. С Тити Папазов подготвяме бенефис и ще докараме най-добрите – каза Борисов.

Молбата ми е още една две – години да строим, това остава след мен, след това ще го ползват хората“- заключи министър-председателят.

Такива са някои водачи, като учителите си... Живков казваше:„Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията.“ Е, чак сега го разбрахме при управлението на ГЕРБ и Борисов какво е искал да каже.

Научихме и една друга истина, за която   Тато е много прав и тя се вижда претворена всеки ден в десетки удобни медии, която гласеше:

„Добър журналист е тоя, който пише не това, което се говори, а това, което трябва.“

Е, ние от „Под лупа“ мислим, че това, което трябва на хората, е истината, а тя в случая не е приятна за премиера и за неговите приятели -строителите от „Главболгарстрой“.

Защото едно е ясно - залата е по-малка и по-скъпа не само от тази в Истанбул, а и ни излиза доста солено на квадратен метър стрителство, а и да не забравяме, че цифрите които ни се пробутват са занижени, като се има предвид, че в тях не са включени много голяма част от довършителните работи, паркинга и екстри по обзавеждането. Така, че по-добре не питайте колко ще ни струва накрая, защото с тези пари щяхме да построим две...

Георги ИВАНОВ

Петко ПЕТКОВ

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.