Новият съд “Антимафия” “глътна” 6,4 млн. лв. от държавата

Новият съд “Антимафия” “глътна” 6,4 млн. лв. от държаватаОт 3 януари започват работа новите спецсъдилища и спецпрокуратури, наречен „Антимафия”, за който разходите за годината ще са 6,4 милиона лева.

Новият съд „Антимафия”, който ще заработи от днес има за задача и основна цел, да ускори разглежданите процеси срещу организирани престъпни групи и така да се издават по-бързи присъди в кратки срокове.

За целта са изградени специални съдебни зали, нов специализиран арест и помещения за работещите там.

В това отношение само за администрацията на двете съдилища и прокуратури ще работят 81 души, а иначе за всички служители в новия съд „Антимафия”, които до момента са общо 134, са отпуснати около 2 милиона за заплати, като за други видове плащания и осигуровки ще отидат още 800 хил. лв. до края на годината.

Техниката и обзавеждането на сградите струва на държавата още 1,9 млн. лв., като половината от тях са само за компютри. Така накрая като теглим чертата се оказва, че парите, които ще отидат за новия съд „Антимафия,” ще са в размер на 6,4 млн. лв. и то само по първоначални сметки.

Срещу тези пари, които идват от джобовете на българските данъкоплатци, те ще се надяват да им бъде осигурено, желаното от години, спокойствие и вяра в българския съд. С отговорната задача – да върне доверието на хората към магистратите – са се заели ръководителите на двете спецпрокуратури Борислав Сарафов и Светозар Костов.

Да видим дали ще се справят, защото сумата от 6,4 млн., която ще отиде за новия съд „Антимафия”, не трябва да отиде на вятъра, а да бъдат показани резултати срещу тези средства!

Боян Петракиев

razkritia.com