You are here

Нов германски завод отваря 2000 работни места у нас

Германска фирма инвестира 32 милиона евро, за да построи нов завод за електрическо окабеляване на автомобили в Плевен. Това ще създаде 2000 работни места за региона, стана ясно по време на пресконференция в Министерството на икономиката, предаде БГНЕС.

Базата ще се строи поетапно, като се очаква първите мощности да заработят до края на годината, съобщи директорът на немската фирма „Леони“ Ралф Зингман, който официално връчи на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев писмо с инвестиционните намерения.

Бизнесът: Безплатно висше, ако работиш в България

„Това е поредната фирма, за която България е привлекателна бизнес дестинация. Според проучване на германо-българската камара над 90% от фирмите-партньори заявили, че биха отново инвестирали у нас“, отбеляза Манолев.

На този етап не бих искал да разкривам къде точно ще бъде построен заводът, както и за коя фирма ще работим. Само ще загатна, че става дума за голяма германска автомобилна компания. Плановете ни предвиждат половината от инвестицията да бъде за сгради, а другата половина – за машини“, каза Зингман.

„Политико“: Политики на ЕС заплашват България с по-високи разходи

Жестока истина за съвременна експлоатация на труда

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев отбеляза още, че инвестицията на немската фирма е най-голямата в региона за последните 10 години. Министерството на икономиката работи с инвеститора по проекта от 1 година, дори заради фирмата се наложило изменения в законодателството по отношение на използването на определени химикали и суровини. Поправките са направени със съгласието на Европейската комисия. Очаква се целият завод да заработи на пълна мощност до 2020 г.

https://www.vesti.bg