Нов изпълнителен директор на Булгаргаз Даница Златева близка до олигарха Кирил Добрев

 
Политическото шумкарство на служебното правителство продължава и днес. Служебно, без гръм и трясък, без никакво съблюдаване на процедури, без конкурс, служебните назначиха за нов изпълнителен директор на Булгаргаз политкомисарката Даница Златева. Тя е близка до олигарха Кирил Добрев, страстен газпромовист. Това, което се знае, че Златева не разбира абсолютно нищо от природен газ, нито като управление на енергийна компания, нито от търговия, нито от енергийна дипломация. Но затова е политически коректно назначение, което изпраща силно послание към обществото.
Ако си спомняте служебния енергиен министър Христов посочи, че до края на седмицата ще оформи мнението си дали ще започнат преговори с Газпром.
Тогава изтича срокът на офертата на Шениър за седемте танкера, която трябва да се потвърди или отхвърли. Служебните спечелиха две седмици за да изчистят плана си за избор на път - между азерския, втечнения и природния газ, който може да се купи от борсата. Последният източник - борсата потвърди своя капацитет при последния търг за природен газ с доставка месец септември, при който бяха получени за 30 милиона кубически метра, оферти ТТФ минус 30, при това на виртуална входна точка на българската газопреносна мрежа. Доколкото почти същата е офертата на Шениър, но с точка на доставка терминала в Гърция, се предполага, че това източникът е газ с руски произход, който загрява за по-големия търг за 1 милиард кубически метра. Борсата спестява проблемът на руския газ - високия му политически риск, поне на пръв поглед. Защото, ако в Москва решат, няма да изпълнят и договор минал през борсата.
Важното е, че бе доказано, че тезата с липсата на природен газ е изкуствено създадена, още по-изкуствено поддържана именно за да се оправдае рестарт на покупките на руски газ от Газпром или прокситата му. Целта е да се възстановят корупционните потоци, навреме за изборите. За да може бенефициентите ГЕРБ и ДПС да налеят пари и купят изборите. Намерили са някаква "дупка" в баланса на потребление за месец септември, но тя е несериозна. Борсата може да я запълни без проблем и без руски газ.
В този контекст, смяната с политически комисар като Деница Златева начело на Булгаргаз, идва да покаже, че "служебните" комисари, нямат нужда от експерти и хора с опит и познание, а от идейно верни люди, които могат да проведат в живота линията на Партията.
Преди това се опитаха да успокоят духовете около интерконектора, макар че и там имаха намерение /от което не са се отказали/ да превземат ръководството, но разбраха, че не е лъжица за тяхната уста и се смириха, поне дадоха вид, че е така. Но планът за Газпром никога не е бил отменян.
Просто се отложи и тази смяна на ръководството на Булгаргаз маркира финалното действие. Септември е месецът, в който или връщат Газпром, или руската компания отива в историята като монополен доставчик на природен газ.
Онова, което застъпниците на Газпром не отчитат е, че да го бъде или не за руския газ, се решава на ЕС - Русия равнище.
Но схемата е ясна - Русия купува през Газпром изборите у нас и служебното правителство бърза да не изпусне влака.