You are here

Нов министър, но дали ще има нова политика

Новият министър на екологията Нено Димов е бивш зам.-министър в същия ресор в кабинета „Костов“, когато министър бе Евдокия Манева. В момента е председател на Института за дясна политика. 

Той е бил главен секретар на МОСВ (1997-1999), заместник министър на околната среда и водите (1997-2001), член на УС на Европейската агенция по околна среда (1997-2002).

Надяваме се г-н Нено Димов като един десен политик за разлика от местния герберски кадър и бивш министър Ивелина Василева да обърне внимание на редовното замърсяване на въздуха над Бургас от чуждите комбинати пръкнали се през офшорки и рядко съобразяващи се със законите.

Нено Димов е противник на теорията за глобалното затопляне. Преди две години той го обяви за измама, свързана с огромни бизнес интереси. Според него човешката дейност не може да причини повишаване на температурите на планетата. 

„Това е научен дебат, по който няма консенсус и всяка от страните има своите аргументи. Когато се занимавам с тази дейност, ще изложа аргументите си. В момента аз заемам политическа длъжност, която ще изпълнява ангажиментите, които България е поела пред ЕС. Моите лични убеждения нямат нищо общо с политиката”, заяви в министърът на околната среда Нено Димов пред Нова телевизия.
Той коментира още темата за мръсния въздух в България. По думите му този проблем е много по-сериозен от глобалното затопляне. „Факт е, че въздухът у нас не отговаря на съвременните норми в определени големи градове и се предприемат мерки в тази посока. Вчера подписахме с три общини финансиране по ОП „Околна среда” за разработване на планове за постигане качеството на въздуха. Става въпрос за 355 000 лева, които се дадоха вчера. Има още 3 милиона за останалите общини, а зад тях стоят 115 милиона лева, които да реализират тези мерки до 2020 г.”, обясни Димов. 

Очакваме още и да потърси отговорност от областното и общинското ръководство на Бургас, което години наред изчерпва своите законови задължения с наблюдение чрез данните на една мобилна станция, които често липсват и толкова, а замърсяването със сероводород и ФПЧ10 е повече от реално и рекордно в дадени моменти до 36 пъти над нормите ?!

"Под лупа"