Носталгия по настоящето

Докато в Правец тече трескава подготовка за честване 100-годишнината от раждането на Тодор Живков със съответния инициативен комитет от висши функционери на БСП и висши олигарси като Валентин Златев, в Русия въздишат носталгично по комсомола. Научаваме за това от рубрика на в. „Дума“ , кръстена „Русия и България“ ( т.е. по презумпция бистри „вечната дружба“ ). Запознават ни с мнението на руски писател, който чрез възмущението си от проблемите с френската младеж прави паралел с Русия и жалее за комсомола.

По повод на многобройните проблеми на Франция с подрастващите пришълци и изблиците на насилие на расистка основа в самата Русия, живеещият във Франция Анатолий Гладилин възкликва:

„Имам усещането, че работата с младежите в Русия е пусната на самотек: как да не си спомниш за комсомола!“

Какво просто решение на сложното предизвикателство с емигрантската младеж в Европа, над което си блъскат главите европейските общества! А и каква неинформираност- комсомолът си е жив и здрав в Русия. Създаден е, финансиран е и е управляван от управляващата партия. Движението „Наши“ „коли и беси“ в почти буквалния смисъл, раздавайки „справедливост“ сред връстниците си, ако не са съгласни с партийната линия. Разликата с комсомола, който също си имаше „бойни отряди“ ( т.н. отрядници, пращани да патрулират навремето да следят за благопристойността на населението) е само в това, че все пак нашистите ( както ги наричат в Русия) не обхващат цялата руска младеж. Иначе си имат стройна милитаризирана организация и лагери за политическо и военно обучение, в който ги надъхват да мразят опозицонния враг.

Носталгията в Русия е тоталитарна, а в България- тошолитарна, елитарна и егалитарна, доколкото се подклажда от самия „елит“, който обича да се снишава популистки до нивото на „народа“ в спекулациите за „хубавите страни“ на социализЪма . Не само олигарси и соцдейци подхвърлят съчки в този огън, но и самият главен пожарникар на републиката налива масло в него с досегашните си публични демонстрации на преклонение пред своя някогашен клиент Живков. Сега Бойко Борисов отново е поканен в Правец за тържествата, насрочени три дни след като ГЕРБ ще има вече официално обявена кандидатура за президент. Ще бъде интересно да се види как точно ще изиграе тази карта (и нас).

Иво ИНДЖЕВ

http://ivo.bg/