Но ако ще заместваме едни далавери на Борисов и Пеевски с други - сори, много сори.

Ilian Vassilev

Забелязвам отчаяни опити да се придаде достоверност на меморандума за разбирателство който Министерството на енергетиката подписа с Джемкорп. Още по-нелепи са опитите на "Капитал" да изкарат Атанас Бостанджиев като супер инвеститор, който се бил освободил от руски зависимости.
Постоянно ги раждат такива - първо бяха НДСВ и ВТБ, след това Джемкорп и ВТБ и все под западен флаг.
Признавам, нямам окончателно оформено мнение, но през годините инстинктите много рядко са ме подвеждали. 
Винаги е важен контекста - Кремъл и Газпром спешно търсят "посредници" през които да задържат обемите на продавания газ през аватари на Газпром. 
За едно нещо гарантирам - България няма нужда от какъвто и да инвестиционен фонд да и осигури Втечнен природен газ. Джемкорп не е лицензиран износител на ВПГ от САЩ, нито от където и да е другаде. Тоест по дефиниция е посредник, а от него Булгаргаз и другите компании, нямат нужда. Не е работа на правителството да осигурява заслон през Меморандум на разбирателство на когото и да било. Има си търгове, процедури, процеси.
Ако искаме ВПГ, българските фирми /Булгаргаз или други/ трябва да се свържат пряко с лицензираните износители на ВПГ от Америка или от Катар или Алжир. Да сключат дългосрочни договори. Такива бяха предложени в миналото и отказани.
Иначе е ясно, че Русия иска да си гарантира срещу загуба на пазар от Газпром с подобни "посредници" за ВПГ и накрая такава диверсификация ще ни врътнат, че пак руски газ ще имаме.
Що се отнася до финансиране на сделките по покупката на природен газ, има си банки, консорциуми.
Разбирам че много български "юнаци" са се наточили да вземат пай от баницата на освобождаващия се от Булгаргаз–Газпром дял. Но ако ще заместваме едни далавери на Борисов и Пеевски с други - сори, много сори. Дори виждам същите хора в схемата.
Прозрачни, явни процедури - това ни трябва. А не ръчно управлявани схеми в които предишните далавераджии ще заместим или интегрираме с новите. 
Предупреждавам този пък не сте познали. Лобизмът в тези му форми е противен.

Фейсбук