Някой беше казал, че половината истина често е най-голямата лъжа

Daniel Bojilov

Преди години някой беше казал, че половината истина често е най-голямата лъжа. 

С нескрит интерес следя изявите на прокурор Гешев във връзка с репресиите срещу Емилиан Гебрев и поредния опит да се овладее военния завод „Дунарит“ от правилните хора. Припяват му и подробно го отразяват медиите, които обществото свързва с Делян Пеевски. Някои от тях, като тази на Блъсков, сериозни длъжници на „КТБ“ и на вложителите.

От изявите на Гешев се потвърждават факти и обстоятелства които ние непрекъснато казваме и повтаряме – че завод „Дунарит“ е печелившо предприятие, активите му се оценяват на над 300 млн. на година, оборота му е около 160 млн. лв на година, а печалбата висока. Както и че при тези финансови показатели за дружеството никога не е било проблем да обслужва и в крайна сметка да изплати взетия от „КТБ“ кредит от 100 млн. лв. И това е половината истина.

Ако Гешев държи да се изявява като борец за справедливост редно е да каже цялата истина.

Редно е да привика на разпит г-жа Силвия Пенева от „Делойт България“, квесторите Лютов и Костадинчев, както и Иван Искров, Нели Кордовска и другите членове на УС на БНБ, че да обяснят как така се е случило, че при тези активи и тези финансови показатели на „Дунарит“ те са оценили отпуснатите му от „КТБ“ кредити като лоши и несъбираеми, провизирали са ги на 100% и са ги включили с пълния им размер в прословутата дупка от 4,5 млр. лв. в „КТБ“ която послужи за основание да се отнеме лиценза на банката и да се развива тезата от Искров и Йродан Цонев, че „КТБ“ е пирамида.

По абсолютно същия начин се постъпи с огромна част на отпуснатите кредити. Примери за това са „Техномаркет“, „БТК“, „НУРТЦ“, завод „Рубин“, ваканционни селища, хотел „Хисаря“ и др. За всички тези предприятия са подадени сигнали от нас към прокуратурата и би трябвало да са известни на прокурора Гешев. Кредитите на тези и доста други предприятия от техния калибър са оценени като необезпечени, респективно като кухи и несъбираеми и са включени в прословутата дупка.

Но в тази насока активността на прокурор Гешев е нулева. Производствата по наши сигнали за тези злоупотреби, довели „КТБ“ до изкуствен фалит и ограбване на вложителите са на кота нула. По тях не се работи и никой не желае да работи. А това е другата част на истината. Обществото я знае и поради тази причина по проведено социологическо проучване се установи, че 80% от анкетираните не вярват на тезата на прокуратурата. Но горните въпроси не се задават и не се проверяват нито от Гешев, нито от Блъсков.

Фейсбук