Някой нарочно отглежда глупава нация

Христо Комарницки

Или как Толстой и Миленко, че и ООН се оказаха по-важни от живота, който живеем

ДИЯН БОЖИДАРОВ

Тези дни финансовото министерство излезе с интересни предложения. Отказа се от измисления от него и приет след критики модел за определяне на акциза на цигарите. Върна стария режим на ценообразуване - от догодина по-високият клас папироси ще поскъпва по-бавно. Преди 10 месеца Министерството на финансите смяташе, че масовите цигари са застрашени от поскъпване, затова насърчи оскъпяването на марковите. Решението бе лобистко в полза на българските производители. Сега смята наопаки. Какво се промени за година? Случи се преструктуриране на "Булгартабак".

Един успял мъж на 33 продаде дяловете си в компанията

Финансовото министерство излезе и с друго интересно предложение. От 2017 г. за всички игри, при които печалбите и наградите се определят на случаен принцип, ще се дължи 10% подоходен данък. Налог няма да се плаща за спечеленото от хазарт. В момента и двете групи игри са освободени от облагане. Има ли печеливш? Хазартният бизнес, разбира се.

Министерството на Владислав Горанов има винаги натоварена есен. Нормално - подготвят се правила за следващата година, реди се бюджет. Сега то въвежда и още една новост - декларациите за корпоративно подоходно облагане стават електронни за фирмите. Ще се подават само онлайн, със съответния електронен подпис. От 2018 г. това задължение ще важи и за физическите лица. Хартията намалява, обаче се увеличават търговията с електронни услуги и таксите им. От промяната сега фирмите губят до 1000 лв., които ползваха като отстъпка при внесени навреме онлайн декларации и суми.

Интересни неща се случват и в подопечните на образователното министерство реалии. Там, известно е, кипи реформа. Освен промяна на имена на училища и разместване на букви за първокласници освободени бяха хиляди директори и педагози в пенсионна възраст. Случи се чрез законова промяна, съвместна между ГЕРБ и БСП. Тези дни обаче секретарят на министерството Красимир Вълчев призна, че отливът на кадри от системата е двойно по-голям от очакваното. От началото на годината в пенсия са излезли 7700 преподаватели, ще станат 10 000 до три месеца. Ако темповете продължат, скоро в България просто няма да има учители - не е кой знае колко трудно за прогнозиране, но и учениците намаляват ударно.

Интересни неща се случват навред в страната. Както в индустрията, където я има. На 21 септември 52-годишен мъж пострада тежко при взрив в завод "Арсенал" в Казанлък. Взривове в подбалканските оръжейни имаше през май и през април, както и през 2014 г., също и по-рано.

С жертви. Дикенсов живот

Хората в Подбалкана обаче са щастливи - имат работа. От време на време граната праща някого в небитието или къса ръка или крак, но без препитание живее ли се? А оръжейните работят в последните 4-5 години, защото имат поръчки. Поръчките са налице, понеже вследствие на военните конфликти по света търсенето се увеличи. Ситуация ли е да я опишеш?

През цялото това време, в този кратък период 12-27 септември, общественият дебат в България се съсредоточи върху това ще изкупят ли руснаците България, защо бяха изгорени знамената на НАТО и ЕС край "Копринка" и защо бе разрушена плоча на македоно-гръцката граница. Премиерът се занимава с цирковите артисти Толстой и Миленко, опозицията ври и кипи по тези тъй важни проблеми, общественици се пенят. И нито дума за данъци, образование и тоталната нищета навред в България. Ни дума - от никого. Браво на Борисов, Нинова и сие! Няма ли да се изкажат най-после за скандала Русков-Господинов? По всички други теми вони. Пак тези дни разследващи неправителствени организации съобщиха, че от 2012 г. насам България е одобрила лицензи за доставката на оръжия за 122 млн. евро към Близкия изток и Турция (преди месец подобна информация разпространи и "Гардиън"). Припомнете си пак "Арсенал" и кажете не се ли оглежда тук простата човешка драма? Днес, в България, пред слепите ни очи. От вчера пък народът е впрегнат да реши дилемата как може едно ООН да бъде оглавено от две български кандидатки. Ще се наложи оонетата да станат две, за да може да се разгърне българската амбиция. В това отношение само македонците биха могли да ни задминат.

Впрочем съвсем наскоро се обади и НСИ. Институтът съобщи, че всеки трети българин живее в тежки лишения, не може да плати сметките за ток и вода. За 53% пък

всеки непредвиден месечен разход

буквално обръща живота с хастара нагоре - разход като зъболекар, например. В същото време влизам във "Фейсбук" и виждам какви огромни вълнения сред виртуална България предизвикват задръстванията към Гърция и лошото качество на ол-инклузива в българските курорти. Виждам как всеки трети българин го няма нито в интернет, нито в официалния обществен дебат.

Мисля си, че някой нарочно отглежда глупава нация. Мисля си, че, различавайки се в политическите пристрастия, а и разделена вече по доход, местожителство и шанс за живот, тя целокупно си заслужава политиците, които има.

http://www.segabg.com/