Обвиненият за аферата с отклонените 53 млн. лв. за Хемус обяви на кого е давал парите

Футболният съдия Борислав Колев остава под домашен арест

Предназначените за изграждането на Лот 5 на автомагистрала "Хемус" 53 млн. лв. са били отклонявани към организатора на престъпната схема Георги Георгиев, който придружавал единствения обвиняем за пране на пари от аутобана Борислав Колев при тегленето на сумите от столична банка.

Това разказа Колев пред Софийския апелативен съд, но от думите му не се разбра кой е въпросният Георгиев.

После сумите били предавани на трети човек, чието име Колев не съобщи в съдебната зала, но обясни, че го е казал на разследващите, информира БНР.

Той поиска по-лека мярка за неотклонение от сегашната "домашен арест", като изтъкна заслугите си в помощ на разследването. 

Апелативните магистрати обаче потвърдиха мярката, защото тежестта на извършеното от Колев престъпление го прави обществено опасен.

В средата на май и Софийският градски съд отказа промяна със същия мотив. СГС смята, че в схемата са завесени и хора от високите етажи на властта. До този момент обаче футболният съдия е единственият обвиняем.

Прокуратурата обвини 42-годишния мъж за пране на пари в началото на декември м.г. Според обвинението той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от сумите, предназначени за Лот 5. После Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парите. Така според прокуратурата с 52 тегления от юни 2020 г. до септември м. г. футболният съдия получил над 53 млн. лв.

Защитата обаче твърди, че не е ясно дали теглените пари са предназначени за строежа именно на скоростния път и дали фирмите, от чиито сметки са взети средствата, работят и по други инфраструктурни проекти.

https://offnews.bg/temida/obvineniat-za-aferata-s-otklonenite-53-mln-lv-...