You are here

Обвиниха шестима за нападението над журналистите от Нова тв

Те са задържани в ареста за срок от 72 часа

 

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми шестима мъже, нападнали екип на Нова телевизия на автомагистрала „Тракия“ навръх Разпети петък около 22 часа между 145-и и 146-и километър в посока Бургас. На Християн Л. (на 28 г.), Стилиян Г. (на 28 г.), Румен М. (на 48 г.), Марио Г. (на 28 г.), Димитър Т. (на 32 г.) и Александър Г. (на 34 г.) е повдигнато обвинение за това, че в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено при управление на МПС и се явява престъпление по чл. 325 ал.3 във връзка с ал.1, чл. 20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

Спрямо Румен Мишев пък е повдигнато обвинение и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди – престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 във връзка с чл.130 ал.1 от Наказателния кодекс.

Шестимата обвиняеми заедно с още едно лице, което е обявено за общодържавно издирване, са пътували в два леки автомобила „Ауди“ от София към Свиленград.

На участък от автомагистрала „Тракия“ те застигнали лек автомобил, извършващ маневра изпреварване на друго МПС. Пътуващите в двете аудита принудили водача на колата да спре извън аварийната лента на магистралата, като го преследвали и подавали различни сигнали. Непосредствено след това двете аудита спрели на пътното платно, като затворили движението в тази посока на автомагистралата за всички МПС-та. Шестимата обвиняеми заедно с обявеното за общодържавно издирване лице извършили хулигански действия спрямо водача на лекия автомобил и неговата спътничка, съответно оператор и репортер в Нова тв. Те отишли до техния автомобил, опитали да счупят стъклото от страната на водача и да отворят вратата, като счупили дръжката на задната врата на колата им. Двамата пострадали отворили доброволно вратите на автомобила си, след което обвиняемият Румен Мишев нанесъл побой на водача на лекия автомобил – тв оператора Огнян Пенев.

Обявеният за общодържавно издирване Размиг Чакърян отнел със сила мобилния телефон на спътничката му – репортерката Мария Милкова. С постановление на наблюдаващия прокурор шестимата обвиняеми са задържани в ареста за срок от 72 часа. Единият от автомобилите, с които е извършено деянието, е бил открит в района на Капитан Андреево и е иззет, а вторият с регистрационен номер СВ 6777 АВ се издирва от органите на МВР.

 

Наблюдаващият прокурор по досъдебното производство е изпратил разпореждане до Главна дирекция „Национална полиция“ и СДВР да се изготви справка за 4 дружества, в които обвиняемите са служители, за това дали притежават лиценз по Закона за частната охранителна дейност и отговаря ли дейността им на изискванията на този закон.

Районна прокуратура-Пловдив отправя призив към свидетелите на инцидента да се обадят на тел. 112, в най-близкото управление на МВР или в Районна прокуратура-Пловдив, като при необходимост тяхната анонимност ще бъде запазена.

http://www.faktor.bg