Обмислят две тарифи за тока. Топлиш се, плащаш по-евтино, грееш басейни или копаеш биткойни - друга цена

Две тарифи за битовите потребители на електричество в зависимост от потреблението предлага служебното правителство в разработен механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране в проект на закон за прилагане на европейския регламент за справяне с високите цени на енергията. Идеята беше оповестена от вицепремиера по икономическите въпроси и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на заседание на Кризисния щаб по енергетика.

„По отношение на битовите потребители се опитваме да въведем две тарифи. Т.е. ако потребяваш до едно количество да плащаш една цена, и над определено потребление цената да бъде друга. Искам и това да обсъдим днес, за да можем да стигнем до някакво работещо решение, което да е фокусирано към по-уязвимите групи от населението и тези, които потребяват повече и си греят басейните или копаят биткойните да плащат по друга тарифа.“ – коментира пред участниците в заседанието Алексиев.

В сряда стартира процесът на обществено обсъждане за механизма по прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г.

По думите на вицепремиера проектът на служебното правителство е съобразен с нашата национална енергийна система и спецификите на българския пазар. „С това продължаваме доброто и близко сътрудничество между държава, синдикати и бизнес, в резултат на което постигнахме значително намаление на цената на природния газ“, заяви вицепремиерът Алексиев.

 

Предложеният механизъм е временен, както и европейският регламент – предвижда се действието му да продължи до юли 2023 г. Христо Алексиев очерта два акцента в предлаганите промени. Първият е предвидимост на цената на тока, газа и електроенергията за битовите потребители.

„Търсим изравняване на всички ползватели – и тези, които потребяват парно, електроенергия или газ, за да може гражданите и битовите потребители да се чувстват равнопоставени.“

Така домакинствата ще имат спокойствието, че ще могат да си позволят осветление и отопление и няма да им се налага да сменят вида отопление в средата на отоплителния сезон, посочи вицепремиерът. Подобна идея, заимствана от практиката в Западна Европа коментира по-рано този месец и енергийният министър Росен Христов. Алексиев допълни, че се запазва действието на регулирания пазар на електроенергия за битовите потребители, но в заявлението му присъстваше думичката „засега“ (вижте видеото).

Механизмът, предложен от правителството, ще се финансира чрез солидарни вноски от всички производители на електроенергия. Ще бъдат облагани, в съответствие с Европейския регламент, свръх печалбите на производителите и със средствата, които постъпват, ще се изплащат компенсации на тези, които се нуждаят от тях. Потребителите на ток, газ и парно, които имат обществени функции – училища, детски градини и ясли, социални домове и др., ще намерят подкрепа, за да продължа спокойно да изпълняват функциите си, увери Христо Алексиев.

https://offnews.bg/obshtestvo/obmisliat-dve-tarifi-za-toka-toplish-se-pl...