Обрат: Борисов заговори за техническо и експертно правителство. БСП се била променила

Лидерската среща хариза бъдещ кабинет на БСП, ГЕРБ, ДПС и БВ, но след нови избори

По време на лидерската среща по инициатива на Корнелия Нинова Бойко Борисов изненадващо заговори за техническо и експертно правителство. Той даде заявка да разговаря с колегите си за промяна на решението на Националния съвет на ГЕРБ, което забранява на партията да влиза в общо управление с левицата.

По думите му БСП се е променила много, а решението на националния орган на партията не следвало да е пречка за формирането на кабинет. Борисов обаче каза, че ново решение на Националния съвет няма да има на този етап. Така стана ясно, че думите му се отнасят за евентуална коалиция, но след предсрочните избори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова покани Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев в 11 ч. в зала "Изток" на парламента за разговори за третия управленски мандат, който сега е у левицата.

В началото на срещата Корнелия Нинова заяви, че страната се намира в политическа криза, но трябва да се води разговор по важните за България въпроси, осъзнавайки различията между партиите. Тя заяви още, че е изненадана от отсъствието на лидерите на ПП и ДБ. Нинова дори добави, че Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов преди месеци са искали среща с Борисов, а сега бягат от разговор с него.

Тя постави отново и четирите приоритета на левицата - законите по ПВУ, приемане на бюджет за 2023, влизане на България в Шенген и съдебна реформа.

"Ако има желание, ще се намери начин. Ако няма желание, ще се намери причина", заключи Нинова и призова останалите лидери да търсят начин.

"Вие казахте: "ако сте мъже - заповядайте". Вашата покана беше задължаваща", отговори ѝ Бойко Борисов, припомняйки призива на Нинова.

Той заяви, че парламентът работи добре, но не може да се излъчи кабинет заради многото разделителни линии и липса на комуникация. Борисов добави още, че преди няколко месеца целта е била ГЕРБ да се постави в изолация, а сега бившите коалиционни партньори на БСП сега дори не искат да разговарят с тях.

"Ние ще направим всичко възможно, за да лидираме процеса по съдебната реформа", даде заявка Борисов. Думите му обаче противоречат на действията на парламентарната му група.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък е на мнение, че диалог с ултиматуми нямало как да има. Той заяви, че отсъствието на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" показвало, че ще има нови ненужни предсрочни избори.

По думите му диалогът днес обаче може да се превърне в основа за излъчването на редовен кабинет след изборите. Карадайъ също заговори за съдебна реформа, но поиска тя да се случи с промяна в Конституцията.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев пък поиска диалог, за да има работещ кабинет. Той добави, че със срещата днес ДПС, ГЕРБ и БСП са проявили отговорност.

Така Карадайъ и Борисов намекнаха, че коалиция "Рашидов" между ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход" може да се превърне в управляващо мнозинство в следващото 49-ото НС. Дали днешната лидерска среща ще постави основите на следващата управляваща коалиция ще стане ясно само след няколко месеца.

В обобщение Нинова заговори, че "моделът ГЕРБ" бил много по-различен и по-опасен от "модела Радев". Тя е на мнение, че парламентарната република се руши. Тя каза, че на този етап не се говори са коалиция, но каза че ако има мнозинство за кабинет, то формулата може да бъде променена - експертно правителство или друго. След срещата Нинова свиква Изпълнителното бюро на партията, което ще реши дали ще има двустранни срещи с ПП и ДБ и как ще продължат опитите с третия мандат.

https://offnews.bg/politika/obrat-borisov-zagovori-za-tehnichesko-i-eksp...