Обстрел, таблетки йод, обвинения: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"?

Екип на МААЕ ще пристигне в АЕЦ "Запорожие" до края на седмицата. За безопасността им обаче няма гаранция. Сраженията около централата продължават, а украинските власти снабдяват хората с йод.

 

Екип експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще бъде допуснат до АЕЦ “Запорожие”. Това съобщи председателят на агенцията в профила си в Туитър, уточнявайки, че екипът трябва да пристигне в най-голямата атомна електроцентрала в Европа по-късно тази седмица. От международната агенция настояват от седмици да бъдат допуснати до централата, докато притесненията за ядрен инцидент от мащаба на Чернобил, се увеличават в Украйна.

Ситуацията в окупираната от руските сили АЕЦ “Запорожие” продължава да се влошава. В неделя градът в непосредствена близост до атомната централа - Енергодар, попада под артилерийски обстрел.

Взаимни обвинения

През последните няколко дни руските и украинските власти отново си разменят обвинения за нападенията в околността на АЕЦ “Запорожие”. И двете страни публикуваха видеоклипове, в които могат да бъдат видяни десетки горящи автомобили, намиращи се в цивилни зони. Няколко часа след публикуването на видеата, руските сили твърдят, че са свалили украински боен дрон, който е преминавал директно над реакторите на атомната централа.

Владимир Рогов, който е член на руската администрация, която в момента е окупирала централата обяви, че обстрелът е ранил най-малко девет души и обвини Украйна, че иска да попречи на пристигането на екип на МААЕ. В същото време украинският кмет на Енергодар Дмитро Орлов говори за провокация, извършена от руските въоръжени сили и обвинява Москва в “ядрено изнудване”.

Международната общност се опасява от възможна ядрена авария заради сраженията в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Миналата седмица два реактора преминаха в авариен режим, тъй като електрозахранването им временно беше спряно. Все още няма гаранции за безопасността на очаквания екип от експертите на МААЕ.

В изявление на Държавния департамент на САЩ от неделя се казва, че Москва не иска да признае сериозния риск от изтичане на радиация в централата в Запорожие и затова е блокирала проекта за споразумение за неразпространение на ядреното оръжие, в който се споменава този риск.

Зеленски предупреждава за ответен удар

Областният управител Олександър Старух съобщи в неделя в Телеграм, че руските сили са нанесли удари по жилищни сгради в главния град на областта Запорожие, който се намира на около два часа път с кола от централата, и в град Орихов, който се намира на изток.

Руски войник замерва радиация в АЕЦ Запорожие

Украйна вече предприема превантивни мерки за евентуално изтичане на радиация и снабдява жителите в близост до централата с йодни таблетки.

В събота Старух заяви пред украинската телевизия, че жителите в близост до централата вече преминават обучения как да използват йод в случай на изтичане на радиация.

Нито едно нападение срещу украински градове няма да остане без отговор, заяви украинският президент Зеленски в традиционното си видеообръщение. "Запорожие, Орихов, Харков, Донбас - ще получат отговор за всичко." Според канцеларията на президента на срещата с военните командири са били обсъдени ситуацията на фронта, нуждите на армията и координацията с международните партньори.

Русия се готви за референдуми

Русия продължава да се стреми към анексиране на окупираните територии в Украйна чрез референдуми. Сергей Кириенко, високопоставен служител на Кремъл, изнесе данни, според които 91-92% от населението в проруските сепаратистки региони Донецк и Луганск подкрепя присъединяването към Русия. В областите Херсон и Запорожие, които са завладени от февруари, този процент е 75-77%. Кириенко се позовава на социологически проучвания в региона, за които се твърди, че са показали тези резултати.

"Решението е в процес на вземане", каза заместник-ръководителят на президентската канцелария. Руските и украинските медии неведнъж са спекулирали, че референдумите за присъединяване в окупираните територии ще се проведат през септември. Руският онлайн портал "Медуза", който работи от Латвия, съобщава, позовавайки се на източници в Кремъл, че одобрението за присъединяване всъщност е много по-ниско.

https://www.dw.com/bg/obstrel-tabletki-jod-obvinenia-kakvo-se-slucva-v-a...