Обществената памет, пък и личната за обществени събития е къса.

Grigor Lilov 

 

Коментар по повод пост на Григор Лилов : "ПОЗДРАВЛЕНИЯ И НЕПОЗДРАВЛЕНИЯ"

 
Обществената памет, пък и личната за обществени събития е къса.
Народът вече беше излязъл на площада.
Защото първите протести срещу Борисов започнаха спонтанно, макар и рехаво в края на април. В началото на май беше първият голям протест с многохилядно участие. През юни те станаха редовни и масови – до 25 000, дори един митинг достигна 35 000 души с тенденцията да растат.
На следващия месец – на 7 юли Христо Иванов дебаркира на Росенец и „посрещането” му от гардовете на НСО предизвика огромна вълна от гняв в страната. В София митингът беше огромен, в провинцията за първи път се състояха протести .
Ситуацията замириса на помитаща буря. Президентът каза, че не може да накаже НСО, че охранява частния плаж – работа е на Борисов. Борисов каза същото за президента. На 9 юли беше предвиден огромен протест и в същия ден на 9 юли Гешев нахлу в президенството. Така легитимира Радев като лидер на протеста. И той излезе следобяд с вдигнатия юмрук Ето го видеото: https://www.youtube.com/watch?v=eg7UQJu7O3Q Припознаха го обаче само хората на Майчето Манолова. Факт: само 55 коментара под видеото и само 8 000 гледания. (аз в телевизията за някои мои предавания съм стигал до над 100 000 гледания в Ютуб). Виждате и приветстващите го маси – шепа народ. Това беше заявката за втория мандат, както посочих тогава в моя пост и която трябваше да измие бездействието му през тези години.
Вечерният, големият, истинския протест въобще не припозна Радев за лидер. Лидер на протестите беше Отровното трио. И си остана дълго така въпреки моя призив-предупреждение в специален пост: „Обърнете им гръб. Отровното трио и Манолова наистина са отровни!" В самото навечерие на обсъждането на политиката на Борисов в ЕС – предишния ден по обяд преднамерено Мая Манолова, Отровното трио и видна фигура от ДБ се срещнаха с генералитета на Държавна сигурност. И сами си го обявиха пред всички медии. Протестът умря омерзен, Брюксел се ужаси от водачите му и не спря парите. Освен това студентите в западните ВУЗ, които бяха основна маса от него, отидоха да учат. Българските студенти – уж динамичната част на обществото въобще не излязоха на улиците.
Така че не Радев беше лидер на протестите, както го представя усилено пропагандата. Истинският режисьор се оказа ДС. А се оказа такава, защото 30 000 или дори 40 000 протестиращи души, от които половината са студенти и работещи в чужбина вместо живеещите в България, нищо не могат да променят в една държава, освен да ги използват.
 
Фейсбук
видео и снимка : https://www.youtube.com/watch?v=eg7UQJu7O3Q