Общинари от ВМРО отиват на съд за корупционна схема в Басейнова дирекция в Пловдив

Общинските съветници от ВМРО в Пловдив и Марица Стефан Послийски и Георги Какалов отиват на съд за корупционна схема в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. Заедно с тях ще бъдат съдени и бившата шефка на дирекцията Цветелина Кънева, и юрисконсултът Димитър Бенин. Схемата беше разкрита в началото на миналата година, когато Кънева и другите замесени бяха задържани.

От прокуратурата съобщиха днес, че разследването срещу тях е приключило и делото е внесено в спецсъда, като четиримата ще отговарят за длъжностни престъпления и получаване на подкупи. В основата на схемата са двамата общинари Послийски и Какалов.

За целта още през 2017 г. учредили фирма, регистрирана на подставено лице, която да изготвя хидрогеоложки проекти и документи за узаконяване на сондажи и водовземания. Към услугите ѝ трябвало да бъдат насочвани предприемачите от региона – след целенасочени проверки на Басейнова дирекция в техните птицеферми и под заплахата от санкции за допуснати нарушения.

След създаването на фирмата двамата общинари започнали да внедряват свои хора в администрацията на Басейнова дирекция. Първоначално поискали от тогавашния директор Георги Семерджиев да се отчита пред тях с 10 000 лв. месечно. Впоследствие и той сам се оплака, че е бил рекетиран от местни лидери на ВМРО, за да остане на поста.

След като отказал да плаща, Паслийски и Какалов го злепоставили пред министъра на околната среда и водите и той бил уволнен, а на негово място общинарите наложили да бъде назначена Цветелина Кънева, която се включила в корупционната схема.

Новото ръководство вече действало в синхрон с общинарите и назначило проверка на 30 ферми за водоплаващи птици в региона, която установила в много от тях използване на неузаконени водоизточници.

Част собствениците били насочвани за решаване на проблема към фирмата на престъпната група, където от тях било искано да платят 5000 лв. горница за узаконяването. Други били уговаряни да платят 5000 лева, но само като еднократна „такса спокойствие“, за да продължат да работят безпрепятствено и след това проверките спирали незабавно.

https://news.lex.bg/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0...