Окончателно: Изборният кодекс променен. Преференцията убита

Промените бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС и част от "Обединени патриоти".

 

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и част от "Обединени патриоти" в Народното събрание беше прието драстично вдигане на прага на преференциалния вот, което на пратика го обезсмисля.

В подкрепа на предложението за изменения на Изборния кодекс на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид, внесено и прието късно снощи в правната комисия, гласуваха 99 народни представители. Против бяха 58 депутати от БСП и ВМРО.

Според настоящите текстове в Изборния кодекс възможност да пренаредят листата на дадена формация имат 7% от подалите гласове за нея. За европейски избори прагът на преференция е 5%.

С приетите промени предпочитанията за отделните кандидати ще са валидни ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от общинската, регионалната или националната избирателна квота. Избирателна квота се изчислява като след вота се съберат всички действителни гласове, подадени за всички листи и кандидати в общината, и се разделят на броя на мандатите. Така за европейските избори например ще са нужни над 100 000 гласа за пренареждане на листата.

Предложенията бяха гласувани след продължителни дебати в пленарна зала по-малко от 24 часа след като бяха приети на среднощно гласуване в правната комисия. Там в подкрепа на измененията гласуваха представителите на ДПС, ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Гласуването в пленарна зала тази вечер мина на фона на протести, организирани от „Демократична България“ и Движение „България на гражданите“.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/29770651.html