You are here

Окончателно: Пеевски прокара поправката си в банковия закон

Парламентът прие и на второ четене предложените от Делян Пеевски поправки в Закона за банковата несъстоятелност. Текстовете са свързани с КТБ и т.нар „вторично разграбване” на нейните активи.

Промените предвиждат всяко прехвърляне на дялове от търговски дружества извършено от длъжник на банката след поставянето й под специален надзор да бъдат обявени за недействителни . Ако кредитите са били платени в пари,а не чрез обезпечения, ще се считат за действителни.

 

БСП се обяви против текстовете, защото въвеждат правила със задна дата – белег на извънредно законодателство. „Мотивите, които ни се предлагат от вносителите, са отново да се прехвърлят проблемите от болната на здравата глава”, посочи народният представител Тодор Байчев.

 

Защитата на вложителите се изразява в това да им се отнеме всякаква възможност да обжалват, което и да е от безобразията на квестори и синдици, свързани със серия отчуждителни сделки от които активите отиваха по две посоки – фирми свързани с Пеевски и фирми свързани с партньори на карти и футбол на Борисов.

 

До момента нито един вложител не е получил и една стотинка от масата на несъстоятелността. Причината, разбира се, е в неадекватните законови изменения приети на коленце и под диктовка.

https://frognews.bg