ОЛАФ е установила конфликт на интереси на Андрей Бабиш, твърди чешки вестник

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ потвърждава наличието на конфликт на интереси у чешкия президент Андрей Бабиш, съобщава Ройтерс.

В публикация от неделя чешкият седмичник „Респект“ твърди, че заключението на европейските одитори е че Бабиш, който прехвърли бизнес империята си в доверителни фондове, е бил в конфликт на интереси при използването на европейски фондове.

Европейската комисия изпрати в петък на чешките власти окончателния доклад. Ройтерс съобщава, че не е могла да потвърди от ОЛАФ, публикацията на чешкото издание, което се позовава на два източника. Представител на чешкото регионално министерство е потвърдил получаването на доклада за разследването на ОЛАФ. Говорител на компанията, която е обект на разследването - „Агроферт“ е заявил, че не е запознат с резултатите от разследването.

Компаниите от групата „Агроферт“, чийто активи са оценени от сп. „Форбс“ на 3,5 милиарда долара, са едни от най-големите получатели на субсидии от ЕС, както за земеделие, така и за инвестиционни проекти в Чехия. След като стана министър-председател през 2017 г. Бабиш прехвърли собствеността им върху два доверителни фонда, за да спази изискването на чешкия закон за конфликт на интереси. Според различни организации в страната обаче той продължава да е краен получател на средствата, които се влагат в холдинга. В неделя премиерът Бабиш коментира по телевизията, че е спазил всичките си законови задължения.

Предварителният одит на ОЛАФ, който изтече през юни, навежда на мисълта, че Европейската комисия може да поиска от Чехия да възстанови в бюджета на ЕС милиони евро помощ от ЕС, изплатена на компаниите от „Агроферт“, пише Ройтерс.

Чешките власти прекратиха през септември разследването срещу притежавания от конгломерата хотелски комплекс „Щъркелово гнездо“, стигайки до извода, че той е имал право да получи европейско финансиране като предприятие от малкия и среден бизнес.

Европейското разследване срещу Бабиш е една от водещите причини стотици хиляди чехи да излязат на улиците през пролетта и есента в най-масовите протести от падането на комунизма насам. Те искат премиерът Андрей Бабиш да подаде оставка, но партията АНО, чийто председател е той, остава най-популярната в страната, пише Ройтерс.

Преди да влезе в политиката Бабиш беше един от най-богатите чехи.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30302725.html