You are here

ОЛАФ уличи "Фолксваген" в злоупотреби с европари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският автогигант "Фолксваген" неправомерно е използвал заем, отпуснат от ЕИБ през 2009 г., сочи разследване на ОЛАФ.

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" е злоупотребил с евросредства, сочат данните от разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), цитирани от електронното издание "ИЮ Обзървър".

Оттам са препоръчали германската прокуратура да предприеме съдебни действия срещу двама от мениджърите на компанията, след като било разкрито, че заем от 400 милиона евро от Европейската инвестиционна банка не е бил използван по предназначение. Кредитът бил даден на "Фолксваген" през 2009 г. с цел подобряване на екопоказателите на автомобилите, а фирмата е използвала парите, за да разработи устройствата за манипулиране на количествата отделяни вредни газове в околната среда. "Фолксваген" е върнал отпуснатия заем от ЕИБ, но въпреки това трябва да отговаря за действията си, смятат от ОЛАФ. Скандалът "Дизелгейт" избухна преди 2 години. 

Междувременно германският министър на транспорта, християндемократът Александър Добринт, беше критикуван, че е прикривал манипулациите на производителите на дизелови автомобили, предаде БНР. Независими икономически наблюдатели твърдят, че германската автомобилна индустрия като стълб на германската икономика се ползва с протекциите на висшите етажи на властта. За това намекна и министърът на околната среда Барбара Хендрикс, която е социалдемократ. Двамата ще бъдат опоненти на предстоящите през септември парламентарни избори във ФРГ. "Не участвам във връзкарски схеми, но трябва да сме наясно, че партньорството между политика, икономика и общество е фундаментът на нашето социално пазарно стопанство", заяви Добринт.

"Под лупа" по segabg.com